Vojáci převzali prvních pět českých palivových cisteren nové generace

  • 0
První pětici nových cisteren, z nichž každá může vézt až šest tisíc litrů paliva, si dopoledne slavnostně převzaly dvě jednotky české armády ve Štěpánově na Olomoucku. Sloužit budou 14. pluku logistické podpory a 4. brigádě rychlého nasazení, mimo jiné pro tankování obrněných transportérů Pandur.

Vozy CAP-6M1, které si zástupci jednotek převzali ve štěpánovském Centru zabezpečení materiálem technických služeb, jsou prvními z plánovaného nákupu až několika desítek cisteren nové generace.

„Jsou to skvělá vozidla, na která jsme dlouho čekali,“ uvedl pro ČTK ředitel sekce podpory generálního štábu Jaromír Zůna s tím, že staré cisternové automobily, jejichž úkolem je zásobovat pozemní bojovou techniku, už dosluhují.

Nové armádní cisterny

„Průměrný věk vozidel tohoto typu v naší armádě je někde mezi třiceti až čtyřiceti lety služby. Ta vozidla stále slouží, jsou spolehlivá, ale jsou samozřejmě za horizontem své výkonnosti,“ dodal.

Modernizovaná verze původních strojů CAP-6M využívá podvozku Tatra 815-7 s náhonem na všechna čtyři kola a náklad nese jednokomorová cisterna ze slitiny hliníku. Vyvinul ji státní podnik VOP CZ společně s firmami Tatra a Kobit. Při čerpání zvládá průtok až 380 litrů paliva za minutu, maximální rychlost při výdeji přes tankovací pistoli je 130 litrů za stejnou dobu.

Ve Štěpánově to letos nebylo první předávání nové techniky, například v červenci si zde vojáci přebírali nové osmikolové Tatry T-815 určené pro přepravu minometů, které nahradí stále sloužící legendární ale už značně zastaralé vozy Praga V3S (psali jsme zde).