V Olomouci spustili Arionovu kašnu, její voda bude celou sezonu průzračná

  • 4
Jeden z novodobých symbolů Olomouce - Arionova kašna na Horním náměstí od místního rodáka a uznávaného sochaře Ivana Theimera - se zaplnila téměř 30 kubíky vody. Ta zůstane díky přídavku speciálních látek po celou sezonu průzračně čistá.

Arionova kašna, kterou proslavily sochy želv, po zimní přestávce a vyčistění opět chrlí vodu. „Zprovoznění Arionovy kašny po zimě předcházelo čištění, kontrola a prověření funkčnosti technologie,“ uvedla mluvčí města Radka Štědrá.

Spolu s Arionovou kašnou zprovoznili pracovníci Technických služeb Olomouc i další městské kašny a fontány, které mají ve správě.

„Jde o kašnu Venuše, fontánu před budovou Namiro v Palackého ulici, fontánu v přednádraží i pítka na Horním a Dolním náměstí,“ popsala Štědrá.

Arionova kašna

Dílo od sochaře Ivana Theimera pochází z roku 2002 a koresponduje s historickými fontánami v Olomouci motivem z antické mytologie. Jde o příběh básníka Ariona, který skočil z lodi do moře před posádkou, která se ho chystala zabít. Básníka zachránil delfín, který ho dovezl na zádech až na břeh.

Barokní kašny začnou tryskat vodu  tradičně 1. května. „Po zimní odstávce ožívají na konci dubna i pítka v centru Olomouce z dílny sochaře Ivana Theimera a přidávají se k nim i další fontány. Šest unikátních barokních kašen bude na sezonu kompletně připraveno k prvnímu květnu,“ popsala mluvčí.

„Protože je kašna odstavená od podzimu, aby pískovec neponičil mráz, musí napouštění předcházet důsledná kontrola. Vodu do kašny pak napouštíme na celou letní sezonu a aby byla průzračná, dávkujeme do ní látky, které zajišťují její průzračnost a zabraňují tvorbě řas,“ potvrdil Pavel Dostál, ředitel Technických služeb města Olomouc.

Zatímco ozdoba Horního náměstí z dílny Ivana Theimera už chrlí vodu, barokní kašny ožívají postupně. I do nich se voda vrací až po kontrole  stavu, těsnosti, čištění a prověření technického zařízení na oběh vody.

„Zprovozněné kašny se každoročně stávají symbolickým probouzením města a příjemným oživením po zimě. Nezbytnou údržbou prochází tyto jedinečné kulturní památky pravidelně v průběhu měsíce dubna. Olomoučany i návštěvníky těší vždy od 1. května do prvních podzimních mrazů,“ uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán.

Provoz barokních kašen stojí městskou kasu kolem čtvrt milionu korun ročně, dalších 150 tisíc korun pak představují náklady na vodu a energie.

Kromě kašen v centru města ožily i fontány na dalších místech Olomouce. Vodou se naplnily fontána v Palackého ulici, v prostoru u hlavního vlakového nádraží i fontána Venuše v městské části Povel.

K turistickým cílům v horkých dnech patří také okolí Arionovy kašny. Vedle ní totiž stojí umělecky vyzdobené pítko. Jeho autorem je také sochař Ivan Theimer.