Dva kostěné artefakty označované jako takzvané brusle, které našli archeologové...

Dva kostěné artefakty označované jako takzvané brusle, které našli archeologové při průzkumu v obci Skalka na Prostějovsku. | foto: Pavel Fojtík

Archeology nalezené kosti a hřeby posunuly historii Skalky do 12. století

  • 0
Poslední archeologické nálezy ve Skalce na Prostějovsku ukázaly, že známá obec s léčivými prameny je daleko starší, než se doposud myslelo. Při stavbě vodovodu archeologové objevili tři obydlí v zemi a vykopali střepy, zvířecí kosti, kamenné brousky, železné hřeby a další artefakty z poloviny 12. století.

„Výsledky posledního terénního průzkumu na dosud neregistrované lokalitě bezpečně prokazují skutečnost, že historie této středomoravské lázeňské obce nejméně o dvě století předchází nejstarší dochované písemné zmínce z roku 1360,“ uvedl Pavel Fojtík z prostějovské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Starostu Skalky Antonína Frgala takový závěr potěšil. S archeology obec začala spolupracovat již před dvěma roky při výstavbě kanalizace a rovněž i loni na konci roku při prodlužování vodovodu.

„Není to první objev. Nahoře nad Skalkou jsou nějaké nálezy sahající do doby před Kristem, do období lovců sobů. Že by se ale v takové těsné blízkosti nacházela nějaká středověká osada, to jsme doposud nevěděli. Mám z toho radost. Ještě kdyby se nějakou nádobu podařilo slepit, to bychom byli ještě nadšenější,“ řekl starosta.

Při prodlužování vodovodu ve Skalce archeologové narazili na tři obydlí v zemi. Nejvýraznější mělo půdorys obdélníku se zaoblenými rohy, rozměry zhruba 3,4 krát 2,9 metru a hloubku jeden metr. V jihozápadním rohu bylo rovné dno s udusanou podlahou porušeno jámou pro ukotvení mohutnějšího dřevěného sloupu. Přibližně ve středu pak byla mělká jáma, která patrně sloužila jako ohniště.

„Kyprý až popelovitý zásyp šedohnědé barvy s množstvím často přepálených kamenů nám poskytl početnou kolekci keramiky pokročilé mladší doby hradištní. Předběžně tento soubor klademe k polovině 12. století,“ sdělil Fojtík.

První záznam o obci pochází až z roku 1360

V zemi byly i další předměty jako zvířecí kosti, kamenné brousky, železné hřeby a zlomky stavebních kování. Šlo o část olověné hřivny, plochý olověný kotouček s otvorem a zejména dva kostěné artefakty označované jako takzvané brusle.

„Nálezy nepochybně souvisí s původní osadou Skalička, k níž se váže první zpráva z roku 1360, a to ve spojitosti s vladykou Bohudarem z Rakodav. Dnešní obec Skalka, původně Skalička, pak Streruvice a Hvězdov, byla v 16. století zvláštním statkem, zpustla za třicetileté války a byla obnovena parcelací pivínského dvora až v roce 1785,“ dodal Fojtík.

Lázně Skalka byly založeny až v roce 1928. V místech, kde býval rybník napájený dvěma prameny minerální vody, lázně postavil Vilém Sonevend z Prostějova. Při průzkumu se podařilo objevit artézský pramen minerální vody o teplotě 23 stupňů tryskající do výše tří metrů.

Podobné unikátní složení vody se dá v Česku najít jen v Lázních Slatinice a ve Velkých Losinách. Koupele léčí pohybové ústrojí, revma nebo artrózu.