Archeologové našli na trase posledního úseku D1 řadu vzácných nálezů. Na snímku měděný sekeromlat z časného eneolitu, tedy období zhruba pět tisíc let před Kristem. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Trasa D1 dál vydává poklady, archeologové našli sekeromlat z doby kamenné

  • 5
Archeologické žně prožívají odborníci, kteří pracují na výzkumu na trase posledního úseku dálnice D1 u Přerova. V sídlištních areálech, které tu odkryli, už našli řadu vzácností - například sedm tisíc let staré zlomky antropomorfní nádoby kultury s lineární keramikou nebo měděný sekeromlat z pozdní doby kamenné.

„Antropomorfní nádoba je keramika zdobená kresbou lidského těla. Nám se na ní zatím rýsuje noha zřejmě ženské postavy. Nevíme přesně, k čemu nádoba sloužila, ale bylo to patrně k rituálním účelům,“ domnívá se vedoucí výzkumu Jakub Vrána z Archeologického centra Olomouc.

Měděný sekeromlat objevili archeologové v zásobnicové jámě z období raného eneolitu. Malá sekyrka s křížovým ostřím je vzácná tím, že jen zcela výjimečně se ji podaří najít v sídlištním objektu.

Další nálezy z trasy D1

„Jde o výjimečný nález ve střední Evropě. Předpokládáme proto, že sekeromlat byl odznak moci, člověk, který jej nosil, byl osobnost,“ vysvětlil Vrána.

Na oba artefakty narazili archeologové u Dluhonic, v lokalitě, která už na začátku předčila jejich očekávání.

„Nálezů je tady hodně a čekáme jich ještě víc,“ pochvaluje si vedoucí výzkumu.

Na výzkum mají odborníci rok, podle nich jde o šibeniční termín

Archeologové pracují na úseku dlouhém asi kilometr a půl. Začali na jeho okrajích – u Dluhonic a v Předmostí. Na výzkum mají pouze rok, což je podle nich na tak významnou lokalitu šibeniční termín. I proto nasadili do terénu desítky brigádníků.

Na to, jak významné to může být naleziště, upozornila už před začátkem výzkumu měření metodami geofyzikální prospekce a magnetometrie. Ta mimo jiné ukázala příkopy kolem jednoho pahorku, což naznačuje, že by tam archeologové mohli odkrýt i hradisko.

Spokojení ale byli archeologové také s pětiletým výzkumem na právě budovaném úseku D1 z Lipníka do Přerova. Například u Lýsek narazili na žárové pohřebiště z pozdní doby bronzové, u Trnávky odkryli halštatské pohřebiště s téměř osmdesáti hroby.