Pes byl v Adolfovicích na Jesenicku přivázaný venku na řetězu a bez přísunu jídla i vody. Nakonec uhynul.

Pes byl v Adolfovicích na Jesenicku přivázaný venku na řetězu a bez přísunu jídla i vody. Nakonec uhynul. | foto: Martina Harbichová

Hladový pes uvázaný na řetězu v mrazu uhynul, manželům za to hrozí vězení

  • 29
Několikaměsíční vězení hrozí manželům z Jesenicka, kteří jsou podle policie zodpovědní za nedávnou smrt svého psa. Toho nechali uvázaného venku, aniž by mu věnovali náležitou péči včetně poskytování jídla a vody, a to i v době, kdy mrzlo. Zvíře nakonec uhynulo.

Podle policie se jednapadesátiletý muž přestal o přibližně čtyřletou fenku křížence starat poté, co se ze společného bydliště manželského páru na začátku září odstěhoval.

„Pes měl pobývat přivázaný na třímetrovém kovovém řetězu u dřevěné boudy za domem bez možnosti volného pohybu. V rámci prověřování kriminalisté zjistili, že muž psa nedocházel kontrolovat a o kvalitu žití fenky či její zdravotní stav neprojevoval žádný zájem,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Přístup sedmačtyřicetileté manželky ke zvířeti pak podle policie nebyl o moc lepší.

„Žena, která v domě i nadále bydlela, měla psovi postupně přestat dávat potravu a vodu a také mu neumožňovala volný pohyb. V důsledku dehydratace, výrazné vyhublosti a v kombinaci s nepříznivými klimatickými podmínkami nakonec fenka krátce před Vánocemi uhynula,“ popsala Vaňharová.

Nezájem obou lidí o osud zvířete dokresluje fakt, že jeho mrtvé tělo zůstalo u boudy domu v osadě Adolfovice ležet více než měsíc, přestože o něm žena věděla. Odvezl ho až počátkem února pracovník Krajské veterinární správy, na kterou se obrátila Martina Harbichová ze spolku Jesenické tlapky, jež na utýrání zvířete rovněž upozornila na facebooku.

Trestní stíhání obou obviněných probíhá na svobodě. Za přečin zanedbání péče o zvíře z nedbalosti je může soud poslat v krajním případě do vězení až na šest měsíců.