Simulátor umožňuje pohyb ve virtuálním prostoru v  jakémkoliv evropském terénu...

Simulátor umožňuje pohyb ve virtuálním prostoru v jakémkoliv evropském terénu v létě i v zimě, v obydlené oblasti i na vesnici, v pralese nebo na poušti. Navolit lze denní i noční dobou, mlhu, déšť, sněžení, vítr nebo například prach za vozidly. | foto: 71. mechanizovaný prapor

Výcvik v terénu nyní vojákům nahrazuje simulátor, je jako počítačová hra

  • 2
Vojáci z Hranic na Přerovsku začali využívat speciální laserový simulátor střelby, který připomíná počítačovou hru a mimo jiné umožňuje výcvik v malých jednotkách, což je výhodou v době koronaviru. Simulátor umí napodobit mlhu, vítr nebo například prach za vozidly.

„Střelecký trenažér využíváme prakticky nepřetržitě. K výcviku nyní máme jen posádkové prostory a to ve skupinách maximálně do deseti vojáků,“ potvrdil velitel 71. mechanizovaného praporu z Hranic Libor Tesař. 

„Vedle procvičování střelby simulátor umožňuje trénovat bojové situace jak v otevřeném terénu, tak v městské zástavbě nebo uvnitř budov, a to za různých světelných a povětrnostních podmínek,“ popsal.

Simulátor nabízí plnohodnotné repliky pistole CZ 75 Phantom, útočné pušky BREN A1, kulometu Minimi a protitankového granátometu RPG-7 a umí napodobit zpětný ráz nebo reálný zvuku střelby.

„Umožňuje cvičit plnohodnotně základní procedury jako míření pomocí mechanických mířidel, optiky či kolimátoru, práci na spoušti, samotnou střelbu, přebíjení i řešení závad,“ pochvaluje si instruktor střelby Josef Horák. 

Výcvik zaměřuje také na koordinaci družstva, komunikaci ve skupině nebo krycí palbu. Zařízení přitom uchovává záznamy o střelbě, takže instruktor může s vojáky rozebrat jednotlivé chyby. 

Systém umožňuje pohyb ve virtuálním prostoru pro jakýkoliv evropský terén v létě i v zimě, v obydlené oblasti i na vesnici, v pralese nebo na poušti. Navolit lze denní i noční dobou, mlhu, déšť, sněžení, vítr nebo například prach za vozidly.

„Simulátor lze s určitou nadsázkou přirovnat k počítačové hře, kde však instruktor určuje průběh výcviku, sleduje plnění a hodnotí výsledky. Chceme tak udržet vycvičenost našich vojáků, abychom po uvolnění situace mohli přejít do výcvikových prostorů a vrátit se k normálnímu výcviku,“ dodal velitel praporu.

Uskupení na bázi 71. mechanizovaného praporu z Hranic je v letech 2019 až 2021 vyčleněno pro síly rychlé reakce NATO Responce Force. V roce 2020 bylo vyčleněno do sil velmi rychlé reakce NATO.