Fotbalista Sigmy Olomouc Jakub Yunis.

Fotbalista Sigmy Olomouc Jakub Yunis. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Konkurenti jsou zranění, mládenec Yunis větří v Sigmě šanci

  • 0
Stačilo nastavit kopačku a z kroku do prázdné branky dorazit střelu stopera Škerleho. Pro 20letého mládence Jakuba Yunise snadná práce. Přesto si po první trefě v přípravě za áčko fotbalové Olomouce, kterou pomohl porazit 2:0 Katovice, oddechl.

„Už jsem to potřeboval. Útočník je od toho, aby dával góly, jsem rád, že mi to tam konečně spadlo.“

Český mládežnický reprezentant cítí nečekanou šanci na místo v základní sestavě druholigové Sigmy. Jelikož oba jeho konkurenti - Tomáš Chorý i Václav Vašíček - v přípravě převážně léčili zraněné koleno, nadějný hroťák s plnovousem dostal hodně prostoru se ukázat.

„Odehrál všechno. Je určitá shoda okolností, že dostává víc šancí, než sám čekal nebo já si myslel. Nicméně ve všech utkáních obstál. U útočných typů je důležitá efektivita. Na mladé hráče nemůžu říct půl slova, pracují od začátku přípravy, ale prověří je až soutěž samotná,“ shrnul trenér Václav Jílek.

Udrží se Yunis mezi jedenáctkou vyvolených? V soubojích působí silně, i díky 191 centimetrům dokáže udržet obránce na zádech jako batoh. Pomohlo mu hostování v Mohelnici, kde se otrkal v dospělém fotbale. I minulá sezona za olomoucký B-tým, kde se zase otrkal ve druhé lize. Což se po sestupu prvního týmu hodí.

Konkurenti v útoku už se vrací do tréninku

Ale také se na jaře zranil. Ví, jaké pocity zažívají Vašíček s Chorým. „Na jaře jsem byl hodně zraněný, odehrál jsem jenom osm zápasů, k tomu ještě nějaké za reprezentaci,“ řekl pro klubový web.

„V béčku už jsem si, myslím, na mužský fotbal zvykl, z tohoto pohledu je to v pohodě,“ dodal s tím, že je odhodlaný ze sestavy nevypadnout ani po návratu zkušenějších kolegů.

„Porvu se o to. Snažím se v tréninku pracovat na sto procent a pak je to na trenérovi, jak se rozhodne, komu dá příležitost.“

Jílek s Yunisem hodně komunikuje, rozebírá s ním detaily jeho hry. Vašíček s Chorým se už však vrací do tréninku, ale musí nejprve dohnat kondici.

„Je to komplikace, v přípravě prakticky nic neodehráli. Bohužel, takové jsou okolnosti. Stát se nám to může i v soutěži a budeme na to pak připravení. Máme ještě čas, ale odehráno toho mít dostatek nebudou, to je jasné. Ovšem nemyslím si, že by to byla sázka na riziko. Choras ukázal na konci jarní části, že do kádru patří a kvalitu má,“ nastínil Jílek

Yunis ji bude ještě muset ukázat. „Hlavně je to o gólech,“ opakuje jednoduchou pravdu. Proto ta úleva po dorážce.