Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Olomouci funguje Regionální fotbalová akademie. Vyjdou z ní reprezentanti?

  9:48
Český fotbal se chce vrátit na výsluní a začíná od základů, tedy u dětí. Po celé republice vznikají ve spolupráci svazu, krajů a měst Regionální fotbalové akademie (RFA). Jako třetí v republice otevřela v Olomouckém kraji, přesněji při Základní škole Heyrovského v Olomouci, která má s výchovou elitních fotbalistů mnohaleté zkušenosti. Zamířili do něj talentovaní starší žáci z celého kraje.

Členové olomoucké fotbalové akademie a jejich slavní hosté. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

„Běžná sportovní výchova na této škole byla 5 hodin týdně, my k tomu přidáváme dalších 9. Pro kluky to znamená každodenní vstávání v 6 hodin, dvakrát týdně mají dvoufázový trénink, a protože k tomu mají běžnou výuku, končí většinou o půl šesté,“ popisuje Ivo Gregovský, šéftrenér RFA Olomoucký kraj.

Akademie je pro čtrnáctileté a patnáctileté hráče, vytipované největší talenty z kraje. „Pilotní rok v tom byl hodně omezený, překlopili jsme dvě třetiny kádru Sigmy, protože už tak to splňovalo myšlenku akademie. Máme hráče z okolí Olomouce – Bukovan, Nákla, Mohelnice, ale i z Bruntálu, Zábřehu, Jeseníku či Přerovska. Zatím akademie není ve Zlínském kraji, takže si dovedu představit, že naše spádová oblast může dosáhnout i do Holešova či Kroměříže,“ říká Gregovský.

Olomouci na talenty dohlíželi i bývalí reprezentanti Karel Poborský (vpravo), Petr Kouba či Radek Bejbl.

Jedním z hráčů, kteří do akademie vstoupili, je i František Pawlita z Bruntálu. „Líbí se mi tu trenéři, hráči jsou dobří. Trénujeme každý den, někdy i dvakrát, a do toho máme i tělocviky, takže toho máme dost,“ líčí mladý záložník, který se v cestě za fotbalovým snem musel ve čtrnácti letech vzdát každodenní péče své rodiny. „Z Bruntálu je to kus, šedesát kilometrů, takže bydlím na internátu. Hned od začátku jsem byl rozhodnutý, že sem chci jít,“ přiznává hráč, jenž by si jednou chtěl zahrát za reprezentaci.

Co říká o fotbalových akademiích Karel Poborský

Právě výchova hráčů pro vrcholový fotbal je úkolem akademie, která padesáti talentovaným chlapcům nabízí od pondělí do pátku veškerý servis. Na víkend se rozjedou domů a do mateřských oddílů, za které odehrají mistrovské zápasy. Rodiče platí tisíc korun měsíčně, o zbytek nákladů se dělí Fotbalová asociace České republiky (FAČR), Olomoucký kraj i město Olomouc. V realizačním týmu jsou zkušení mládežničtí trenéři i bývalí ligoví fotbalisté Sigmy Martin Kotůlek, Marek Heinz či Martin Blaha.

Ambasadorem projektu je Karel Poborský. „Vidíme, že ve sportu nám svět a Evropa trošičku odskočili, a tak se vracíme zpátky, kdy se za komunistů hodně podporoval sport. Dnes se k tomu hlásí obce a kraje, za což jim chci poděkovat,“ “ prohlásil 118násobný reprezentant Karel Poborský. „Fotbalová asociace vytvořila program už od takto malých dětí a máme tu čest otevírat akademii v Olomouci. Princip je stáhnout to nejlepší z kraje do dvou tří tříd a pokusit se pomoct z těch lepších kluků udělat výborné.“ ̈

Budíček v šest se bude klukům hodit

Členové olomoucké fotbalové akademie během tréninkového zápasu.

Vyberou nejlepší mladé fotbalisty z celého regionu a dají jim nejkvalitnější možnou péči. V nově otevřené Regionální fotbalové akademii (RFA) v Olomouci do sebe nasává fotbal pod dohledem expertů padesátka mladých hráčů ve věku čtrnáct a patnáct let. Jednou z nich mají vyrůst reprezentanti.

„Cílem je vytvořit stoprocentní servis k dorosteneckým kategoriím mateřských oddílů hráčů, jako je Sigma, Mohelnice, Zábřeh nebo Přerov, odkud se k nám rekrutují. Chceme jim poskytnout stoprocentní přípravu na zatížení v dorostenecké kategorii,“ vypráví šéftrenér olomoucké akademie Ivo Gregovský, který pochází z Troubek na Přerovsku a má za sebou dlouholeté působení u mládeže olomoucké Sigmy. „Ze strany svazu je cíl a představa, že by měli časem plnit mládežnické reprezentace.“

Jaký mají hráči v akademii během týdne program?
Pro kluky to znamená každodenní vstávání v šest hodin, protože běžná sportovní výchova na sportovní ZŠ Heyrovského byla pět hodin – a my ji natahujeme o dalších devět. Když připočtete další desítky hodin běžné výuky, musíme začínat třikrát v sedm hodin. Po výuce následují čtyři tréninky. V pondělí bývá regenerace a zaměření na herní činnosti jednotlivce. V úterý mají kluci na sedm dvouhodinový trénink a odpoledne taktéž, ve středu od sedmi do devíti mají náplň tělesné výchovy v prostorách centra Baluo na fakultě tělesné výchovy a odpoledne specializovaný trénink fotbalu. Ve čtvrtek máme dvě hodiny zaměřené na atletiku a koordinaci a odpoledne klasický fotbalový trénink. V pátek mají u snídaně jen teorii fotbalu a odpoledne se rozjíždějí na trénink do mateřského klubu, kde odehrají o víkendu utkání.

Ze kterých klubů máte hráče?
Pilotní rok v tom byl hodně omezený, překlopili jsme dvě třetiny kádru Sigmy, máme i hráče z okolí – Bukovan, Nákla, Kozlovic, Mohelnice, ale iz Bruntálu, Zábřehu či Jeseníku. Snažili jsme se vybírat talentované hráče s kulturou pohybu. Pevně věřím, že v dalších letech nabídneme možnost většímu množství fotbalistů z okolí. Například ve Zlínském kraji akademie není, takže si dovedu představit, že naše spádová oblast může být i v Holešově či Kroměříži.

Byl problém sehnat pětadvacet hráčů do každé třídy?
Naopak, několika hráčům jsme museli odříct, protože se nám už do školy nevešli. Kdyby se nám podařilo otevřít komplet nové dvě třídy, dokázali bychom jich uspokojit víc, ale na druhou stranu, pokud má být servis pro top týmy, tak nás zajímá i ta sportovní kvalita, která je už v tomto věku vidět.

V patnácti letech vyjdou základní školu i akademii. Co se s hráči stane dál?
Některým se podaří zakotvit v dorostu Sigmy, která je tu největším klubem. A pokud se jim to nepodaří, zůstanou v mateřském klubu, anebo po nich sáhne někdo jiný. Nám jde o servis talentovaným hráčům a nejsme zatížení tím, že bychom byli fixovaní na nějaký klub. Je ale potřeba, aby na to dokázali navázat i v dorostové kategorii a udrželi množství tréninků stejné. Když to spočítáte, tak jdeme dvakrát týdně dvoufázově, a pokud se má v dorostu zvyšovat zátěž, tak by to mohlo být i třikrát.

Kolik členství v akademii stojí?
Děti to nestojí v podstatě nic, rodiče dávají v rámci nadačního fondu tisíc korun měsíčně.

Podmiňuje se působení v akademii i prospěchem?
Nepsané pravidlo zní, že kdo bude mít v předmětu horší průměr než 3,7, dostane týden dva studijního volna. Pokud by to nepomohlo, pak by se mohlo stát, že bude z akademie dočasně vyřazen, aby si uvědomil výhody akadamie. Ale věřím, že to nebude třeba.

  • Nejčtenější

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvarůžkový král na olomouckém festivalu vyhrál se syrečkovým dipem k bramboráku

16. dubna 2024  11:04

Víkendová Olomouc se již posedmé proměnila ve tvarůžkové království a akce to byla rekordní nejen...

Za pokuty měla v Olomouci přibýt nová parkoviště, dva roky nevzniklo jediné

18. dubna 2024  4:54

Vedení olomoucké radnice čelí kritice, že se speciálním fondem mobility hospodaří v rozporu s jeho...

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč

17. dubna 2024  20:44

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší...

Zkoumat místo, kde byla šibenice? Nikdo si to netroufl, líčí historik podivná úmrtí

17. dubna 2024

Premium Šibenice, mučení, zamotané vraždy, ale třeba také připravovaný atentát. Pestrou škálu zločinů,...

Nezájem trvá. Do páté aukce Hanáckých kasáren v Olomouci se nikdo nepřihlásil

17. dubna 2024  13:28

Do dnešní elektronické aukce Hanáckých kasáren v centru Olomouce se nikdo nepřihlásil a dražba byla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...