OPORA. Někdejší fotbalista olomoucké Sigmy Michal Kovář (v tmavém s číslem 2) patří k oporám 1. HFK Olomouc.

OPORA. Někdejší fotbalista olomoucké Sigmy Michal Kovář (v tmavém s číslem 2) patří k oporám 1. HFK Olomouc. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Holičtí fotbalisté už svou šanci na postup nevidí reálně

  • 0
Po nezvykle dlouhé přestávce startuje moravskoslezská fotbalová liga. V soutěži startují hned čtyři regionální týmy, které mají rozdílné ambice.

Holice už nemá velkou šanci dohnat vedoucí Opavu a chce obhájit alespoň druhou příčku. Uničov a Zábřeh budou pravděpodobně bojovat ve středu tabulky a juniorka Sigmy se pokusí vyšplhat do vyšších pater soutěže.

Holice už postupu nevěří

Hráči 1. HFK na vedoucí Opavu ztrácejí z druhého místa třináct bodů. Do druhé ligy přitom postupuje pouze vítěz. Postupové ambice olomouckého mužstva jsou tak pouze teoretické.

"Chceme hrát pěkný fotbal a pokusíme se vyhrát jaro," plánuje kouč Petr Uličný. "Už v předstihu se budeme připravovat na příští sezonu, v níž budeme chtít postoupit do druhé ligy."

V zimní přestávce vedení klubu zúžilo kádr, který má přesto vysokou kvalitu. "Stačí se podívat na jména. Onofrej, Kovář nebo Korčián, který přišel na hostování z Jihlavy. To je síla, která se musí na hřišti projevit," věří Uličný.

Hráči Holice měli zahájit jaro dnes ve Vítkovicích, které jsou ale v insolvenčním řízení a ze soutěže se včera odhlásily.

V Olomouci tak do poslední chvíle netušili, jestli budou hrát. "Počítali jsme i s tím, že přijedeme do Ostravy a hrát se nebude. Nebo soupeř že nastoupí s dorostenci," řekl sekretář Miroslav Derco.

Juniorka chce častěji bodovat

V průběhu podzimu rezerva Sigmy nasbírala pouze 17 bodů a patří jí až čtrnácté místo. Tuto bilanci chce mladý soupeř vylepšit v odvetách.

"Nebude to ale jednoduché, protože máme věkový průměr mužstva kolem 19 let," uznává trenér olomouckého béčka Augustin Chromý. "Přesto chceme mít lepší výsledky než na podzim."

Prioritou přesto zůstane výchova fotbalistů pro ligový celek. "To je náš hlavní úkol," poznamenal Chromý, podle něhož hráči potřebují uspět v úvodních zápasech, aby se dostali do pohody. "Pak můžeme hrát dobrý fotbal." První příležitost bude zítra od 10.15 hodin doma proti Jihlavě B.

Zábřeh bude vycházet z obrany

Největším soupeřem Sulka Zábřeh byla v zimní přestávce velká marodka hráčů. Tomu odpovídal také menší počet přípravných zápasů.

Sedmý tým soutěže měl často pouze deset zdravých fotbalistů, proto dával přednost tréninku.

Start nestihne Dan Balcar. Oporu týmu trápí zraněné koleno. Tréninkové manko mají rovněž kreativní hráči Hrdlovič a Pospíšil.

"Je možné, že se na jaře budeme muset obejít bez některých opor," říká trenér Jiří Balcárek. "Naší devizou proto bude především kolektivní hra. Máme v kádru dost dobrých defenzivních hráčů, takže především to bude o tom nedostat gól."

Zábřeh začíná zítra v 15 hodin doma se Slavičínem.

Uničov nemá černé myšlenky

Po dvou porážkách s Konicí a Letohradem si hráči Uničova spravili chuť v poslední přípravě s Otrokovicemi. Vyhráli 4:0, i když nebyli kompletní.

"Chyběli nám tři hráči základu. Už by ale měli být v pořádku. S nimi budeme silnější," konstatoval uničovský kormidelník Miloslav Machálek, který je jinak s projevem mužstva v posledních dnech spokojený a věří, že klub vylepší osmou pozici z podzimu. "Už ze sebe dostali velkou únavu po kondičním soustředění."

Podle Machálka ale skutečný stav mužstva ukáže až dnešní mistrovské utkání ve Frýdku-Místku.

Menu v Holici: pivo, párek, fotbal. Vše za dvacet

Celou zimu si vedení holického fotbalu lámalo hlavu s tristními návštěvami domácích zápasů v moravskoslezské lize. Až sáhlo k experimentu.

Snížilo vstupné na dvacet korun, k lístku navíc přidá poukázku na klobásku a pivo zdarma. A bude čekat, jestli lidi nabídka přitáhne do ochozů.

"Budeme fanoušky dotovat. Za pokus to stojí," řekl předseda představenstva 1. HFK Olomouc Vladimír Dostál. "Když to nevyjde, na podzim vstupné zvýšíme na padesát s vědomím, že na tribuně bude pár věrných příznivců."

Iluze si však dlouholetý šéf klubu nedělá. Cítí, že domácí fotbal příliš netáhne. Proto od svých hráčů a trenérů vyžaduje atraktivní hru do poslední minuty. "Nechci vidět, že bychom třeba za stavu 2:0 dohrávali na údržbu.
Divák chce boj až do závěrečného hvizdu," vzkázal do kabiny.

Pro rodiče s dětmi klub koupil skákací hrad. Další atrakci, s níž však měl Dostál dlouho vnitřní problém. "Je to zvláštní doba, když klub místo balonů kupuje něco takového. Třeba ale kvůli tomu dorazí do areálu tátové s dětmi," uvažuje, ale nadšený z této investice příliš není. "Někdy se mi zdá, že by bylo nejlepší, kdybychom na hřišti postavili kolotoče."

Přesto boj o diváka nechce vzdát. "Fotbal dělám dlouho, takový nezájem ale nepamatuji. Snad se to zlomí. Musíme vyhrávat, dávat góly a čekat, že na to budou fotbaloví příznivci slyšet," přeje si Vladimír Dostál.