Radost olomouckých hokejistů

Radost olomouckých hokejistů | foto: Petr Janeček, MAFRA

Olomoučtí hokejisté zlomili jihlavské prokletí. A baráži jsou blíž

  • 0
Prokletí zlomeno. Zatímco v základní části první ligy olomoučtí hokejisté s Jihlavou prohráli všechna čtyři utkání, v pondělí v úvodní semifinálové bitvě o extraligovou baráž našli doma na Duklu recept. Brankář Vošvrda zamkl klec a po trefách Ostřížka s Jaroměřským vyhráli Kohouti 2:0. Dnes (18.00) série pokračuje na Hané zápasem číslo dvě.

Tři tisícovky diváků sledovaly urputný boj o každý kousek ledu. Olomouc předvedla bezchybnou defenzivu, kterou podpořila důrazem při zakončení a zaslouženě získala v sérii první bod. "Celý první zápas jsme odehráli výborně. Začátek jsme zvládli a v takovém výkonu chceme pokračovat," přeje si trenér Mory Jiří Dopita.

Průběh první třetiny odpovídal významu zápasu. Ani jeden tým nechtěl udělat chybu, oba brankáři byli maximálně soustředění a šancí bylo poskrovnu. Domácí Vošvrda musel čelit pouze ataku Důraze, který ovšem netrefil branku a pak vyrazil střelu Prokše. Ani hostující Rittich neměl moc práce. "V obraně to bylo dobré, ale při hře dopředu bylo vidět, že jsme měli delší pauzu. Zlepšili jsme se až během utkání," litoval jihlavský asistent František Zeman.

Druhá část byla ve znamení zvýšené kohoutí aktivity. Ve 25. minutě se na brankáře z levého křídla hnal Selingr, jeho pokus ale skončil na Rittichově betonu. V polovině střetnutí se Kohouti dočkali. Švaňhal přihrávkou od modré vyzval k zakončení Staňka, jeho pokus tečoval David Ostřížek a strážce jihlavské branky byl bez šance. "Cpal jsem se do brány a mě to trefilo do hokejky, která se mi zlomila v půlce," smál se šťastný střelec.

Pojistku mohli přidat Kindl se Švaňhalem. Přečíslení však nedokázali přesně zakončit. "Měli jsme víc šancí než soupeř a to se přece jen projevilo," prohlásil Dopita.

Střetnutí se ve prospěch Mory definitivně zlomilo ve 45. minutě. Po vyhraném vhazování v útočné třetině se puk dostal k Jaroměřskému a jeho rána prosvištěla nad ramenem Ritticha. "Domácí nakopla první šťastná branka. Nám se něco podobného nepovedlo. Olomouc od prvního gólu hrála uvolněněji. V žádném případě ale neskládáme zbraně. Už příští utkání může dopadnout opačně," poznamenal Zeman.

Šanci na snížení dostala Dukla v 51. minutě při vyloučení Vodného. Oslabení ale ovládl uklidňujícími zákroky jistý Vošvrda. "Týmu velmi pomáhá. Vychytat nulu v semifinále play-off musí být i pro něj nádhera," chválil ofenzivní tahoun Ostřížek oporu Hanáků.

Hosté se gólu nedočkali ani během více než dvouminutové hry bez brankáře, v níž se do pořádného zakončení vůbec nedostali. Jihlavský komplex Olomouc uťala v pravou chvíli. "S Jihlavou se vždycky hrálo vyrovnaně. Teď se váhy přiklonily na naši stranu. Rozhoduje každý metr. Myslím, že jsme pošetřili trošku sil," těšilo Ostřížka.

"Celý zápas jsme si na ledě uměli pomoci. V naší hře bylo minimum chyb. Jen si to připomeneme a půjdeme do druhého zápasu," zavelel Dopita.