Je to neskutečný živel. Během rozhovoru se neustále směje a srší vtípky. Vůbec byste do něj neřekli, že tenhle šestašedesátiletý Čech žijící už přes 40 let v německém Baden Badenu je světovou špičkou v oboru gastronomie. A tvrdí, že nemá rád unuděné hosty.
mottomotto„Život je krátký, abychom si mohli dovolit něco špatného jíst a pít.“ Pavel Pospíšil |
Jednu ruku skrývá v gumové rukavici. „Co se stalo? Při krájení palačinek na mě kolega vytáhl nůž a říznul mě,“ směje se. „Ale to se prostě stane,“ říká perfektní češtinou s moravským přízvukem.
Aby ne, vždyť se narodil ve Zlíně a k Moravě má stále blízko. Má českou manželku a čtyři děti, které rodnou otcovu rodnou řeč umí. „Říkají, že je skvělé, když můžou nadávat a pomlouvat a nikdo jim nerozumí.“ Na hrudi své kuchařské vesty se mu skví nápis Czech Team. „Jsem na to hrdý, mám dobrý pocit.“
Do Českého olympijského domu ve Vancouveru přijel v úterý a za týden zase odletí zpět domů. Jeho úkol je jediný. Připravit ve třech dnech tři recepce pro 150 hostů. „Je to pro mě čest být tady. A dělám to úplně zadarmo,“ hlásí.
Pak se usměje. „No zadarmo úplně ne. Řekl jsem si o letenku první třídou.“ V dějišti olympijských her už se stihl podívat na hokej, v lóži fandil Čechům proti Slovensku. „Držel jsem vlajku a řval jako blázen.“
V kuchyni hotelu Delta Burnaby šéfoval dvaceti kuchařům, kteří perfektně plnili jeho pokyny. „Jsou to kluci šikovný,“ říká. Ale jednoduché to zpočátku nebylo. „Napsali jsme si hodně mailů, abychom si řekli co a jak.“
olympijské menuolympijské menuPředkrm: husí játra ve stínu Polévka: česká kulajda s křepelčím vejcem Dále: candát v mrkvi a bramborová pěna s lanýži Hlavní chod: Kachní prsa s červeným zelím a bramborovým a houskovým knedlíkem Dezert: české tvarohové palačinky zapékané s karamelovou zmrzlinou |
Páteční menu zahájil husí paštikou, pokračoval kulajdou, candátem v mrkvi, bramborovou pěnou s lanýži, kachními prsíčky a jako dezert zvolil palačinku. K tomu se pilo bílé nebo červené víno - z Moravy.
A čeští olympionici si vychutnávali gurmánský zážitek. „Je to dobré, ale já to neumím tak ocenit,“ hodnotil jídlo desátý krasobruslař z her Michal Březina. „Nejvíc mi chutnala asi polévka,“ dodal k menu za 800 kanadských dolarů.
Na recepci se objevily také sestry Sudovy a čeští snowboardisté. Hvězdy Martina Sáblíková, Lukáš Bauer či Tomáš Kraus nedorazily, neboť je o víkendu čekají důležité závody.
„Jaké bych jim naservíroval vítězné menu? Tohle ne, ale takové lanýžové nudle by nemusely být špatné,“ usmál se Pospíšil. „Ale ať přijdou, i když nevyhrají,“ pozval je na pondělní repete.
Těšil se rovněž na Jaromíra Jágra. Hokejová superstar ale měla po vítězném zápas s Lotyšskem jiné povinnosti. „Škoda že tu nebyl. Té kachny by dostal tak tři porce,“ uvedl Pospíšil.
Člověka od michelinu málem vyhodilMichelinskou hvězdu si vysloužil už v roce 1980. Tehdy provozoval restauraci Merkurius v Baden Badenu. „Bylo to někdy ve čtvrt na tři ráno, když za mnou přišli moji lidi a říkali: Šéfe, někdo chce s vámi mluvit. Tak jsem naštvanej sešel dolů a říkám: Co je? A on tam pán, který mi podával vizitku, že je od Michelina. Uf,“ vzpomíná Pavel Pospíšil po letech. O prestižním ocenění se dozvěděl z novin a televize. „Dostal jsem to za jídla, která nikdo moc neznal. Srdíčka z krocana, játra z drůbeže, guláš z husích jater. Potřeboval jsem levně nakoupit a něco na tom vydělat.“ Pospíšil vaří v Německu od roku 1967. Tehdy byl československým ministerstvem zahraničí vyslán na stáž do východního Berlína. Vařil tehdejšímu bossovi Ulbrichtovi v jeho privátním kasínu. Tam ho také oslovil tehdejší západoberlínský velvyslanec a nabídl mu stáž za železnou oponou. A když o rok později přišla do Československa „spřátelená“ vojska, Pospíšil se už nevrátil. „Vyzvali mě, abych vrátil služební pas. Tak jsem řekl: To určitě, budu jak blb,“ usmívá se. První restauraci otevřel v roce 1979, provozoval ji 17 let. „Pak jsem ji musel prodat, vždyť jsem stále splácel dluhy.“ Nyní provozuje podnik v Bühlu. A ač dokáže perfektně připravit všechna možná jídla, nedá dopustit na českou kuchyni. A co má sám nejraději? Možná se budete divit. „Telecí řízek s novýma bramborama a okurkovým salátem,“ uzavírá Pospíšil. Opět s úsměvem. |