Diskuse k článku

Žádáte o půjčku? Sekejte latinu u operátorů a banky vás budou mít rády

Poskytnutí půjčky není pro finanční instituce zcela bez rizika, využívají proto řadu způsobů, jak si ověřit bonitu žadatele. Zajímají se například o výši příjmu, nahlížejí do registru dlužníků. K obvyklým ověřovacím krokům přibylo ovšem nové hodnocení - data poskytují mobilní operátoři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J38a84k22u63b 42R15o41u33s 3593270294182

Můžu potvrdit, opravdu to tak funguje.

0/0
7.5.2018 4:08

P39a53t40r76i95k 57E90g83e53r 2518500279331

Tak budete-li mít služby u O2 a chtít něco od Air Bank, Home Credit, PPF banka je to vcelku jasné. Jsem zvědavý kdy vznikne PPF telecom a PPF mobile.

0/0
19.3.2018 22:09

J29a58k14u55b 34R82o47u72s 3113360584512

Proč by to dělali? Kyslík je zavedená mezinárodní značka

0/0
24.9.2018 16:23

M66i67c38h77a89l 77Š95v28é13d97a 4479282882110

V Evropě by se mělo konečně vytvořit jednotné kreditní skóre, jako to už dlouho mají USA. Ti, kdo poctivě platí své závazky by měli o hodně levnější půjčky, pojištění a další finanční produkty a nedopláceli by tolik na neplatiče.

+5/0
14.3.2018 19:37

M95i71c92h62a33l 39P86i79n94d42j39a95k 5103754617497

Tak je to otazka trhu a ten v socialisticke EU je dost pokriveny.:-/

0/0
14.3.2018 22:01

J11a75k50u98b 10R39o87u85s 3153330614252

Obávám se, že tomu brání evropská legislativa.

0/0
3.7.2018 9:56

K37a57t65e51ř31i93n94a 66K77o68z96á61k50o89v16á 2878761245368

Jako ti operátoři, kteří slíbí, že Vám ten internet zruší, ale skutek utekl?

0/0
14.3.2018 12:55

J96a28k72u20b 61R23o64u49s 3803440444952

přesně ti

0/0
16.11.2018 16:16

J80a18n 91A83l37e64x70e98j 48Z35a71t43y22k97o 7363711132212

Je to zajímavé, ale v době kdy se za paušál včetně dat platí pouze několik desítek desetikorun, je metoda "kolik utratí" zcestná. Spíš vidím výhodu a to zjistit pravidelnost platby (když máte inkaso z účtu neřešíte problém), to zda-li pak uživatel používá iPhone 5S, nebo iPhone 10 a jak často se pohybuje po republice/světě.

0/0
14.3.2018 10:19

J24o74s53e20f 95P75o56k22o30r54n49ý 6852139824491

Pak op změní číslo účtu pro inkaso, vy přehlédnete mail o změně a je z vás rázem neplatič.

+1/0
14.3.2018 14:12

J14a35k61u12b 64R43o53u63s 3253100344252

Myslím, že tyhle informace operátor sdílet nesmí

0/0
3.9.2018 19:59

V61a95c85l69a54v 52M14e87d32e75k 5351672165805

...jako já ty banky chápu. V době, kdy byly hypotéky s 5% a spotřebitelské úvěry s 15% úrokem, a poplatek za každou kravinu, to se jim to žilo. Ale teď, kdy úrok hypotéky s odřenýma ušima pokryje inflaci, spotřebitelské úvěry jsou jen o nějaká 3% výš, a díky konkurenci malých bank si poplatek za pozdrav neodváží účtovat už ani komerčka, je to už horší. To pak stačí jen pár neplatičů, aby rentabilita padla na nulu.

0/0
14.3.2018 9:37

J54a24k66u73b 85Z33e16m98á67n43e20k 2704773951618

No nevím, jestli se na to spoléhat. Operátor si totiž podle všeho myslí, že jsem minimálně menší ropný magnát. Jinak si ty nabídky vysvětlit nedovedu. Tak aby pak banka nebyla zklamaná.

+3/0
14.3.2018 9:06

V78a66c50l51a33v 51M34e97d78e23k 5281952115935

v době, kdy polovina národa používá služební telefon je tahle služba trochu mimo. Soukromou SIM sice mám, ale 24/7/365 leží doma, a nejsou z ní uskutečněny žádné odchozí hovory.

+5/0
14.3.2018 8:46

J88a68n 87P25a41v37e53l94k81a 3897621464651

Jj. Kdyby se operátoři raději naučili přesměrovat osobní SIM na tu služební. Základní funkce neumějí.

0/0
14.3.2018 9:08

V44í17t 12K14o11u80b45a 6966760564538

Tak tato služba je přesným adeptem na pokutu 4% z ročního obratu operátora, který ji poskytuje. Takovéto shromažďování osobních údajů je zcela mimo zákonná pravidla a pokud to není kachna, tak by měl úřad pro ochranu osobních údajů okamžitě jednat.

+1/0
14.3.2018 8:33

J86o83s53e30f 77P14o97k17o74r71n24ý 6472389804251

Tak si přečti článek v případě nepochopení si dej facku a postup opakuj.

0/0
14.3.2018 14:20

T58a94d44e58a47s 46P31i70s87t10a 6119662731197

Podle GDPR které začíná platit za několik málo měsíců, budou tyhle data moci sdílet jen pokud jim to dovolíme. Já to nikomu nedovolím, souhlas k tomu nedám, případně ho výslovně odeberu... a pokud stejně budou mít chuť hlásit moje čísla někam do registrů (nic nedlužím, ale hypošku mám), pak je udám na úřadě pro ochranu osobních údajů.

Pokud něco takového chtějí dělat, pak za to od nich musím něco dostat abych jim to dovolil. A hypotéka to není. Za tu si nemálo již platím.

+1/0
14.3.2018 8:17

J26o49s67e90f 82K27a34r62f80í80k 7432615816310

Pokud se operátoři domluví, tak máte stejně smolíka...

Prostě změní ustanovení že suhlasíte s poskytováním. Můžete samozřejmě odejít, ale pokud to budou mít všichni operátoři, tak buť budete souhlasit a nebo nebudete mít mobil;-)

0/0
14.3.2018 8:25

V16í48t 72K52o65u63b58a 6746180754548

Poskytnutí služby nesmí být podmíněno udělením souhlasu. Viz GDPR

+2/0
14.3.2018 8:34

V85a23c74l36a79v 19M23e24d88e49k 5191422655935

pokud si článek pořádně přečtete, už i teď je to možné jen se souhlasem klienta. Není to povinné - ale pokud odmítnete, sníží Vám banka bonitu - tj buď vám úvěr nedá vůbec, nebo s horším úrokem.

0/0
14.3.2018 8:48

M29a42r37t87i95n 85H93a79n67z22a23l 8918359229865

Takže fotku vraha v televizi rozostří, aby náhodou dotyčný neměl újmu, ale operátoři vesele dýlují naše citlivá data bankám. Tomu říkám ochrana osobních údajů R^;-D Co na to GDPR? EU? A hlavně - co na to Jan Tleskač??

+5/−1
14.3.2018 8:14

J94o51s23e87f 81K69a13r44f22í71k 7482765666610

btw - mobil, který máme všichni u sebe 24/7 je ten nejlepší nástroj na sledování.

Kamarád dělá u jednoho s operátorů a vzal mě jednou do takové jedné místnosti. A to sem se nestačil divit.

Moje telefonní číslo samozřejmě měl, tak to jen nakloval do kompu a za chviliku povídá. No podle toho kde je mobil přes noc bych tipoval že bydlíš tady. Pak jezdíš do práce metrem (to je nejlepší, na každé stanici se znovu přihlašuje do sítě) pak jsi nějakou dobu asi v práci tady.

Do hospody chodíváš nejčasteji sem. Jo a Standa, Karel a Petr chodí s tebou že? (výskyt mobilů pravidelně na jednom místě) Manželka koukám že jezdí autem. Tahle ta odbočka to vozí asi dítě do školy že?

To že pak může vidět kdy s kým volám SMSkuju a podobně je samozřejmé. A než udělali úpravu zákona, tak měli záznamy hovoru několik měsíců z5. A když to dříve šlo, pochybuju, že nějakým zákonem se dá zařídit, že už to nyní nepůjde...

0/0
14.3.2018 8:08

Z87d78e59n76ě66k 71K82u90č61k94a 9837298731350

A trknete nam u jakeho operatora a na jake pozici delal?

0/0
14.3.2018 8:28

J78o84s66e31f 41K53a85r15f96í69k 7272275626800

No raději ne, eště by se toho někdo chytil a mohl by mít v práci problém.;-)

Ale předpokládám, že takovou "místnost" má každý operátor...

+1/−1
14.3.2018 8:40

J48i19n45d19r37i18c83h 31K60o96l50a91r 7220690715373

Nejakou takovou mistnost. Mam pocit, ze si vymyslite. Kdyz uz, tak by to byl normalni kancl a data by si analyzoval na nejakem sw nastroji normalne na pocitaci. Pokud by to byl vyvojar tohoto nastroje pro policajty a mel pristup k produkcnim datum.

+1/0
14.3.2018 8:56

J30i59n38d58r57i16c73h 77K59o48l98a17r 7390500405573

ale, ze jste predstave "nejake takove mistnosti" a toho, co vam kamarad ukazal venoval spoustu fantazie a textu ;-D

+1/0
14.3.2018 8:57

Z43d74e16n40ě43k 86K77u81č22k19a 9237398101800

Vymyslite si a lzete.

0/0
14.3.2018 10:32

J25a37n 57A90l94e48x67e23j 80Z41a78t94y77k79o 7733191242292

Toto umožňují základní GPS navigace a telefony s Android to mají přímo v sobě. Google to též umí. Není třeba vymyšlený kamarád co je zaměstnán v takové místnosti u jednoho z operátorů.

0/0
14.3.2018 10:23

J62a63r24m40i57l62a 24P90í59c56h42o30v57á 5822817204803

Mám mobila už asi 10 let, provolám tak 100,- Kč měsíčně a přesto mi banka půjčila přes půl mega.

0/0
14.3.2018 8:04

J85i35r96k70a 45N78o63v10á96k 6262235335249

To je v pořadu, banka vidí, že neutracite za blbiny (aspoň teda za některé :-))

+1/0
14.3.2018 8:07

J66a80k61u59b 24S19t31a67š93e37k 4427229653564

Ochrana údajů tedy byla občůrána?

0/0
14.3.2018 7:48

J41o94s16e80f 34K42a10r19f18í26k 7132495396980

Chceš si půjčit penéze? Chceš. Tak se nedomáhej nějaké ochrany údajů;-)

0/0
14.3.2018 7:53

J72a75n 11P63a75v49e35l74k35a 3307501694541

Názorný příklad pro ty, co tady píšou, že nic neprovedli a tedy se ztráty soukromí nemusí obávat.

0/0
14.3.2018 7:38

M34i53c40h90a88l 20N46o63v89á88k 6106200835849

Naši operátoři prodávají data o nás i bez souhlasu zákazníka.

+5/0
14.3.2018 7:28

J67i17r84k58a 60N42o80v41á28k 6112215705949

To by me fakt zajímalo, k čemu operátoři potřebují rodné číslo zákazníka. Identifikace se již běžně provádí bez něj.

0/0
14.3.2018 7:24

L12e17o50p74o88l44d 31H63o55r28á36k 4122388549232

To zní logicky, ale jako uživatel firemního mobilu s neomezeným voláním mám soukromý jen na trochu dat a pár minut volání o víkendu. To mi banka nepůjčí ani kdybych si chtěl :)

0/0
14.3.2018 7:15

Š15t67ě25p15á25n 17R54y42b17á29ř 9395985582318

Ale půjčí, stačí, když nemáte nesplacený dluh dlouhodobý ci opakovaný. A bance řeknete, že telefon máte služební jako velká část národa.

+1/0
14.3.2018 7:46

V45á88c25l98a75v 24P10u44l70e72c 7178543406535

čili snaha odseparovat jistou kategorii spoluobčanů

+1/0
14.3.2018 7:14

J12a27n 42S54v27a73t86e85k 4938916418956

Takže možná i právě kvůli tomu, že neměním mobil jako ponožky, že se při využívání mobilních služeb chovám střídmě, patřím mezi ty klienty bank, kteří na neustálé nabídky "výhodných" půjček odpovídá, že žádnou půjčku nechci, neb ji nepotřebuji.;-D

+6/0
14.3.2018 7:05

S53a84r15a 85N72o44v54a 3483552831651

A banky to vědí, tak přesunou své lidí na klienty, u kterých má smysl něco nabízet a bude klid;-)

+1/−2
14.3.2018 7:13

O39n31d98ř82e61j 65H97o72l69u88b 1809557308356

Nevím nevím. Když z toho vlastně vyleze hodnocení operátora, tak lepší hodnocení dostane ten, kdo operátorovi kývne na jakoukoliv nabídku nějaké zbytečné služby. Při operátora je to samozřejmě lepší zákazník (pokud platí), ale z pohledu úvěru je to přesně naopak.

0/0
14.3.2018 6:39

O46n67d61ř77e60j 83H39o35l41u68b 1609887868166

... Pro operátora... (ach ty auto opravy)

0/0
14.3.2018 6:40

S77a33r40a 69N50o60v43a 3813572831151

Nevíte, jak bodu přidělují, třeba těm, kteří jsou schopní platit za nesmyslné služby, body odčítají jako rizikovým, bez finanční gramotnosti...;-)

+1/−1
14.3.2018 7:02

L40i72b65o93r 38M90o16u53č12k43a 1188237785932

GDPR :)

+10/0
14.3.2018 6:07

Z93d78e32n53ě74k 52H90r25u46b38ý 5865408951496

Bohužel tohle klidně schovate pod oprávněný zájem.

0/0
14.3.2018 7:05

M89i61c80h72a33l 86N53o39v37á91k 6326550805939

Myslím že tohle po startu GDPR neschovaji nikam

+2/0
14.3.2018 7:30

T91o37m54a79s 64R27o58t45t 9955537693

To je ale krasnej nadpis, inu kvalita, ta se prodava sama!

0/0
14.3.2018 5:10

J52o19s89e82f 14Č23i64h66á29k 7101719160256

Naštěstí jsem byl vychován tak, že pokud si na to nenašetříš tak si to nekupuj.

+3/−1
14.3.2018 4:52

Z89u33z22a10n86a 94Č97e94k86a72l65o11v41á 1437694521405

A kolik generací už šetříte miliony na bydlení?

+4/−1
14.3.2018 7:12

Najdete na iDNES.cz