Kraj ve spolupráci s firmou Gast-Pro připravil pro vedoucí a kuchařky ze školních jídelen v regionu sérii praktických workshopů s názvem Dietní stravování ve školních jídelnách.
„V posledních letech výrazně stoupl počet nemocných dětí, jejichž zdravotní stav vyžaduje léčbu dietou. Stoupá i tlak na školní jídelny, aby dětem tuto stravu zajistily, protože provozovatel stravovacích služeb může školní stravování v dietním režimu poskytnout,“ řekla Ilona Špráchalová z krajského odboru školství, která pracovníkům školních jídelen poskytuje metodickou pomoc. Dodala, že i dietní strava musí být chutná, zdravotně bezpečná a co nejpestřejší.
Celý magazín |
Workshop s názvem Dietní stravování ve školních jídelnách pro vedoucí a kuchařky ze školních jídelen zajistil Královéhradecký kraj ve spolupráci s firmou Gast-Pro, která působí v oboru komplexních služeb v oblasti profesionální gastrotechnologie. Odborný tým ve složení kuchař Michal Taufman a manažer firmy Tomáš Brzoň předvedl účastníkům workshopu praktické ukázky vaření na nejmodernějších technologiích i s ochutnávkou dietní stravy vhodné právě do školních jídelen, jako je třeba krémová polévka z červené čočky, hovězí maso pomalu vařené přes noc, rajská omáčka, bezlepkové těstoviny, holandský řízek s mozzarellou a bramborovo-mrkvovým pyré či pomalu pečená vepřová kotleta s grilovanou zeleninou a pečenými grenaillemi.
Kuchařky se tak mohly přesvědčit, že práce v kuchyni nemusí pouze znamenat stres a spěch a že díky novým kuchyňským inteligentním systémům mohou vařit, smažit, grilovat či péct s úsporou času i energií a nižší spotřebou surovin.
Dietní stravování poskytuje provozovatel stravovacích služeb pouze na základě potvrzení poskytovatele zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost. Školní jídelny mohou dietní stravování zajistit, ale je nutné zvážit podmínky prostorové, personální, vybavení kuchyně a dovednosti personálu.
Obezita u dětíVysedávání u počítače či s mobilem v ruce a nedostatek pohybu. To jsou hlavní příčiny, proč v Česku dramaticky roste počet dětí s nadváhou. Má ji celkem 26 procent, z toho přes 16 procent dětí je obézních. Vyplývá to z průzkumu dětských praktiků z loňského roku. S váhou dětí zahýbala i pandemie. Podle Sylvy Skálové, přednostky dětské kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, dětští pacienti, kteří měli problém se zvýšenou hmotností před koronavirovými opatřeními, přibrali. Sama pozoruje nárůst váhy u třetiny svých pacientů. „Počet nabraných kilogramů je individuální – přibližně od dvou do 15 kilogramů,“ popsala. |
Recepty pro dietní stravování jim schvaluje nutriční specialista.
Workshop Dietní stravování ve školních jídelnách se uskutečnil ve vlastním školicím gastrostudiu vybaveném aktuálními modely technologií renomovaných světových značek. V závěru workshopu si účastnice mohly kuchyňská zařízení a vybavení vhodná pro školní jídelny prohlédnout a firemní odborníci jim poradili vhodná zařízení pro konkrétní účely a také odpověděli na dotazy.