Do restaurací se dnes chodí pro zážitek

  8:00
Gastronomie překonala covidovou krizi a daří se jí. Pokud je podnik čistý a rychlý, personál usměvavý a jídlo je pro zákazníka zážitkem, má vyhráno. O tom je přesvědčený gastro odborník Martin Havlík, který sleduje úroveň české kuchyně.

| foto: Petr LundákMAFRA

Lidé dnes chodí do restaurací také pro zážitek a chtějí si na jídle pochutnat. Je stále běžnější objednat si celé menu, od předkrmu po dezert. Pohodlí v restauraci kladou ve svém žebříčku životních hodnot hodně vysoko a jsou ochotní za to i zaplatit. To se domnívá plzeňský šéfkuchař Martin Havlík. Často si pro pravidelný kulinářský zážitek chodí podle něj hosté přibližně od 35 let, kteří úplně akutně neřeší finanční závazky a zbývají jim koruny právě na pravidelnou útratu v restauraci. Posezení v útulné hospodě se pro ně stalo již běžnou věcí, jakousi módní záležitostí.

Na druhé straně i majitelé podniků investují do zázemí, snaží se přicházet s novými nápady v kuchyni, nabízejí zajímavé ingredience, nakupují kvalitnější potraviny, lákají hosty na akce a také přidávají na mzdách personálu. Sehnat ale číšníky a kuchaře je čím dál složitější.

„Současná gastro generace má také stále lepší podmínky pro práci, ať už je to vybavení nebo celkově kultura prostředí, vše jde nahoru. Mladí už také umí upřednostnit svůj osobní život před prací či rychlou kariérou. Tomuhle přístupu bych se od mladé generace rád trochu přiučil,“ prozradil s úsměvem Havlík.

Martin Havlík

Budoucí kuchaři, které učí na borské hotelové škole, pak po skončení studia zvažují, co je pro ně výhodnější. „Zda jít například pracovat do montovny na Borská pole, kde po osmi hodinách jdete s čistou hlavou domů, nebo trávit v kuchyni 16 hodin denně a vracet se domů řádně opotřeben. A platově na tom nejsou zase o moc lépe,“ popisuje náročné kuchařské zaměstnání. Je to vlastně i životní styl a musíte to mít rádi. Martin Havlík svoji práci miluje, baví ho, je to jeho koníček. Tak by to měli mít i ostatní kuchaři. Že svoji práci dělá rád a na špičkové úrovni, svědčí i to, že nedávno připravoval spolu se studenty oběd pro prezidenta Petra Pavla a jeho choť. Stejně tak i jeho předchůdcům Václavu Havlovi a Václavu Klausovi.

Poměrně často se podle redaktorky MF DNES objevují v menu restaurací v Plzni hamburgery, pizzy, tortilly a klasické jídlo jako svíčková už téměř vymizela. Potvrzuje to i samotný šéfkuchař. „Zákazníkům hamburgery a další fast foodová jídla zkrátka chutnají. Mají také vysoký glykemický index, tedy takové složení, které hostům přináší rychlý pocit uspokojení z jídla. Navíc mohou jíst rukama, což je další bonus. Zkrátka lidé sázejí na pohodlí a jednoduchost,“ vysvětlil.

Naopak konzumentům klasických českých hotovek (nic proti nim, česká je moje oblíbená kuchyně, říká Havlík) může být po obědě někdy trochu těžko, což není každému příjemné, zároveň se lidé méně hýbou, mají pak pocit plnosti. Při výběru z jídelního lístku tak raději zvolí lehčí jídla.

Naproti tomuto trendu jdou i samotné restaurace, pro jejichž kuchaře není příprava hamburgerů žádnou vědou, na rozdíl právě od složitějších a časově i řemeslně náročnějších pokrmů.

Úroveň teplého jídla jde podle odborníka stále nahoru. Každý slušný podnik si zákazníci velmi rychle najdou. Frčí i jídelny, kde se dá za poměrně slušné peníze dostat na talíři hodně jídla. Přestože je Plzeň pivní velmocí, po covidové pandemii a současném zvýšení ceny, šla výtoč zlatavého moku ve všech lokálech dramaticky dolů. Stále ale platí, že jsme konzervativní národ, kterému pivo nesmí u jídla chybět.

Celý magazín

tit

Mezi top restaurace v Plzeňském kraji, které Havlík navštívil, patří určitě restaurace zaměřená na steaky Angusfarm v Soběsukách. Mezi jeho srdcové plzeňské podniky kolem centrálního náměstí patří Srdcovka v Kopeckého sadech a restaurace s bistrem Štipec a Zlatá kráva Bandaska, obojí v Riegrově ulici. Přímo na náměstí je to pak Lékárna a na Anglickém nábřeží skvělé steaky v Comix Excelent Urban Pub. Oblíbenou má také restauraci Za oponou u budovy Nového divadla, výborná hotová jídla mají U Gigantu v Doudlevcích, zaujala ho také Kozlovna na Doubravce.

U Havlíka se také dobře zapsal nový provozovatel Měšťanské Besedy. Jsou to všechno podniky s odvážnými a kreativními šéfkuchaři, kteří se nebojí opustit zaběhnuté modely a nabídnout něco nového a zároveň udržet i stálou kvalitu, dobrý tým lidí a v neposlední řadě dobře hospodařit. „Někdy to jsou dokonce i naši absolventi a já se pak už jen s potěšením kochám, jak žáci překonávají své učitele,“ říká Havlík.

A jaké jsou kulinářské trendy letošního roku? Podle specialisty na gastronomii je trendů hodně, vzájemně se prolínají, ale jisté je, že podniky sázejí na čerstvost a na osvědčený starý trend kvalitních sezonních a lokálních surovin. „Hosté majírádi i kvalitní maso od lokálních řezníků, kuchaři ho nechávají zrát přímo před zraky konzumentů ve vitrínách,“ popisuje takzvané maso s příběhem, kdy lidé vědí, odkud šťavnatý steak pochází. Přiznává, že sám dává čerstvosti přednost před prezentací jídla.

„Nesmí forma úplně vyhrát nad obsahem. Sice jíme i očima, ale pokud jídlo nechutná dobře, je třeba studené, nepomůže mu ani luxusní surovina, složitý design nebo drahý talíř,“ poznamenal člen Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který se pyšní Zlatou medailí M. D. Rettigové.

Mezi trendy sílí takzvaný plant-based food neboli rostlinná strava. Čím dál více lidí koketuje s vegetariánskou nebo veganskou stravou a když je nabídka zajímavá, i běžný konzument rád občas maso vynechá. Budoucnost je také ve využití měnícího se klima, kdy kuchaři snoubí domácí plodiny s cizokrajnými, které ve střední Evropě zdomácněli. Pro představu je to například koriandr, rýže, kaki, yuzu, wasabi či čínské datle a krevety.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Tichá revoluce na zahradě. V aku provedení už koupíte nůžky i traktor

Nástup akumulátorové technologie do světa zahradního nářadí přináší revoluční změny. Pryč jsou doby hlučných benzínových motorů a omezujících přívodních kabelů. Aku nářadí nabízí svobodu pohybu,...

20. května 2025

Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí

Soutěž

„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...

20. května 2025

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

19. května 2025

Zvířata, jak jste je ještě neviděli. Nejlepší momenty ze zoologických zahrad

Vítězové a finalisté fotosoutěže pořádané Britskou a Irskou asociací zoologických zahrad a akvárií, představili fotografie z moderních ochranářských zoologických zahrad a akvárií – od Edinburghu po...

19. května 2025

Pěstování hrášku si maximálně užijte, zkuste i čočku, radí zahradník fígle

Národní zemědělské muzeum Kačina si pro své návštěvníky pro letošní sezonu připravilo a vyselo luštěninová políčka, takže koho zajímá praktická stránka pěstování hrášku, fazolí, čočky či cizrny, pro...

18. května 2025

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Palačinky, popcorn nebo zmrzka? Otestujte si parádní retro pomocníky
Palačinky, popcorn nebo zmrzka? Otestujte si parádní retro pomocníky

Chystáte narozeninovou oslavu, dětskou party nebo si třeba jen chcete ozvláštnit víkend? Ve spolupráci se značkou Ariete jsme si pro vás připravili...

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.