Liberecký tygr Paris. I po jeho chlupech je sháňka.

Liberecký tygr Paris. I po jeho chlupech je sháňka. | foto: Jan Kubánek, Zoo Liberec

Potřebuji tygří trus, chci zahnat kunu. Zoo řeší neobvyklé žádosti

  • 8
Tygří trus nebo chlupy na odpuzení škůdců či zvířata do filmu a reklam. Do liberecké zoologické zahrady přichází spousta mailů s rozličnou prosbou. Vyhovět jim často ani není možné.

„Můj kamarád Vilém má dnes narozeniny. Jelikož bychom je chtěli patřičně oslavit a on je velký milovník želv, chtěl jsem se domluvit na zapůjčení jednoho exempláře želvy na celý den, aby si ji mohl hladit, mazlit se s ní a hrát si s ní,“ psal například v e-mailu mladý muž z Liberce. Byl dokonce ochotný za půjčení želvy zaplatit.

„Těch žádostí je relativně hodně. Obrací se na nás i producenti, že chtějí zvíře obsadit do filmu nebo půjčit na marketingovou akci. Ale to striktně odmítáme, pro to v zoo zvířata nechováme. Pokud je cvičíme, jako třeba lachtany, nebo slony, tak je to z důvodu, že s nimi potřebujeme pracovat, abychom je v případě jednoduchých veterinárních výkonů nemuseli uspávat,“ poznamenal ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

Někteří lidé ale netouží po celém zvířeti. Žádají třeba o peří od ptáků na dětské indiánské čelenky nebo o výkaly, hlavně od tygrů. Věří totiž, že jim pomohou zahnat škůdce, především kunu. Podle ředitele to ale pokaždé nefunguje.

„Je pravda, že pach většího predátora ty menší odrazuje, ale tam, kde jsou ty kuny už dlouho, myslím, že to moc nepomůže,“ podotkl Nejedlo.

Michal Doleček z Jablonce nad Nisou se zase shání po tygřích chlupech. „Už jednou mi kuna překousla dva kabely od zapalovacích svíček, takže jsem nenastartoval auto, podruhé zase filc a těsnění. Slyšel jsem, že pokud se do motoru v punčoše dají chlupy od tygra, tak tam kuna nevleze,“ svěřil se muž.

Zda to skutečně funguje, s tím ředitel zoo zkušenosti nemá. Tvrdí ale, že pokud ano, nebude to nadlouho. „Navíc tygří chlupy se špatně sbírají, padají po troškách, kdežto hovínek je víc,“ dodal Nejedlo.

Chlapec chtěl darovat želvu

Do zoo však nechodí jen žádosti o půjčení zvířete, někteří lidé se snaží těch svých i zbavit.

„Koupili si zvíře ve zverimexu nebo od nějakého chovatele a buď jejich chov nezvládli, nebo už je nebaví. Jenže ty také odmítáme, většinou to jsou zvířata, která jsou pro chov v zoo nepoužitelná. Nejčastěji jde o želvy nádherné, nosály i některé druhy plazů,“ přiblížil ředitel.

Poslední takový případ řešil o uplynulém víkendu. Obrátil se na něj chlapec, jestli by si do zoo nevzali jeho želvu.

„Je to klasická ukázka zvířete, které rodiče pořídili dítěti, když bylo malé. Želva se dá sehnat za pár stovek ve zverimexu, k tomu se koupí i plastové akvárko. Jenže malé, roztomilé zvířátko za pár let vyroste, z dítěte se stane puberťák a o želvu už se starat nechce, a pokud akvárko nečistí, tak začne zapáchat a překážet. Solidnější chovatelé se snaží zvíře udat mezi známými, ti nezodpovědní jej vypustí do přírody, do jezera, do řeky. Po Liberci je takových míst více, kde lze želvu spatřit,“ zmínil Nejedlo.

Želva nádherná patří mezi druhy, které se nově nesmějí do zemí Evropské unie dovážet, protože tu není její přirozené prostředí. Jenže podle Nejedla už je schopná v Česku přezimovat a je jen otázkou času, kdy se začne ve volné přírodě i množit.