Jaromír Baxa se nedávno stal předsedou představenstva technických služeb. Jako...

Jaromír Baxa se nedávno stal předsedou představenstva technických služeb. Jako krajský zastupitel navíc pracuje v dozorčí radě českolipské nemocnice. Jeho měsíční příjmy související s politikou tak přesahují dvacet dva tisíc korun. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Změna má přeborníky ve funkcích. Politice obětovali vědecké kariéry

  • 3
V představenstvech a dozorčích radách městských společností vyděláváte desítky tisíc korun měsíčně! Tak kritizovala Změna politiky z ODS i ČSSD, pokud byla v Liberci v opozici. Když tam teď vládne s ANO, sama má ve svém středu dva lidi se dvěma slušně placenými funkcemi.

Josef Šedlbauer je předsedou dozorčí rady v liberecké nemocnici a zasedá rovněž v dozorčí radě dopravního podniku.

Jaromír Baxa se nedávno stal předsedou představenstva technických služeb. Jako krajský zastupitel navíc pracuje v dozorčí radě českolipské nemocnice.

„Podstatné ale je, jakou práci odvádíte. Zdeněk Bursa z ČSSD, bývalý předseda dozorčí rady v liberecké krajské nemocnici měl padesát tisíc korun měsíčně, moje odměna je patnáct tisíc,“ upozorňuje Šedlbauer. „Zkuste se zeptat někoho, kdo alespoň trochu sleduje, co se v nemocnici děje, jak fungovala dozorčí rada tehdy a dnes.“

Šedlbauer se po podzimních volbách dostal v Liberci do městského zastupitelstva a do městské rady. Loni ho navíc zvolili krajským předsedou Zelených. Baxa je v Liberci v městském zastupitelstvu a rovněž v krajském zastupitelstvu.

Oba učí na vysokých školách - Baxa na Karlově univerzitě v Praze a Šedlbauer na Technické univerzitě v Liberci.

Kdybych nebyl v politice, měl bych více peněz, říká Baxa

„Nedovedu si představit, jak mohou stihnout tolik věcí najednou,“ řekl opoziční městský zastupitel Jaroslav Zámečník (Starostové). „Myslím si, že musí trpět jejich vědecká práce na univerzitách.“

Baxu nezaměstnává Karlova univerzita celý týden. „Jsem tam na tříčtvrtinový úvazek,“ upozornil Baxa. „Kvůli politice přicházím na Karlově univerzitě o část platu. Kdybych se jí nevěnoval, mohl bych získat na svou vědeckou práci peníze z grantů.“

Baxa obdrží za působení v dozorčí radě českolipské nemocnice osm tisíc korun měsíčně, místo předsedy představenstva libereckých technických služeb mu vynáší deset tisíc korun měsíčně.

Jako krajský zastupitel bere měsíčně přes 3400 korun. Za práci městského zastupitele dostává 910 korun. Jeho měsíční příjmy související s politikou tak přesahují dvacet dva tisíc korun.

„Jsem ale přesvědčený, že odpovídají obtížnosti práce, jakou tam dělám a odpovědnosti za ni,“ tvrdí Baxa. „Zvládám ji, i když je jí někdy hodně a manželka není vždycky úplně spokojená. Kdybychom měli děti, pak bych tolik funkcí určitě nestíhal.“

Baxa nechce být v předsednictvu věčně

Šedlbauer bezdětný není a uznává, že funkce v dozorčích radách a na liberecké radnici ovlivňují záporně jeho vědeckou kariéru na Technické univerzitě. Vede tam katedru chemie. Politika mu vynáší zhruba 24 tisíc korun měsíčně.

„Přepočteno na finance je pro mě ale politika ztrátová,“ prohlašuje Šedlbauer. „Kdybych čas věnovaný politice využil pro svou odbornou práci, získal bych na ni víc peněz.“

Změna poukazovala v minulosti mimo jiné na příjmy bývalého náměstka libereckého primátora Milana Šíra (ČSSD), jež pramenily z funkcí v městských společnostech. V představenstvu LIS bral osm tisíc korun měsíčně a v dozorčí radě liberecké nemocnice 30 tisíc korun.

Byl v městském a v krajském zastupitelstvu a odměny dostával rovněž za působení v komisích a výborech. Celkem se dostal na více než 50 tisíc korun.

Baxa podotýká, že předsedou představenstva technických služeb nezůstane věčně. „Budu tam jen do doby, než se podaří firmu stabilizovat,“ dodává.

„Za poslední rok se v technických službách vystřídali čtyři ředitelé a mají zastaralou strategii rozvoje. Čeká mě tam hodně práce a věřím, že se technickým službám vyplatím.“

Petrovský se zřekl odměny, než se několikrát sníží

Změna vyslala nedávno dalšího svého člověka Ondřeje Petrovského rovněž do představenstva Teplárny Liberec, kde měsíční odměna dělá rekordních 35 tisíc korun.

Poté, co v médiích vyšly články o lukrativním Petrovského angažmá, přišla reakce Změny. Vydala zprávu, podle níž si Petrovský nevezme peníze za práci v představenstvu, dokud se nedostanou na úroveň obvyklou v jiných městských společnostech.

Třeba ve Sportovním areálu Ještěd inkasuje předseda představenstva deset tisíc korun a členové šest tisíc korun, v LIS mají členové představenstva osm tisíc korun.

Zámečníkovi by se zamlouvalo, aby jako předsedové představenstev pracovali prozatím náměstci primátora, nedostávali nic a šetřili městským společnostem peníze.

Bývalá primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) zastává opačný názor. „Nedokážu si představit, že bych kromě práce primátorky stíhala ještě nějakou další důležitou funkci,“ vysvětluje Rosenbergová.

Donedávna konkuroval Šedlbauerovi a Baxovi František Pešek z KSČM. Jablonecký a krajský zastupitel měl další čtyři funkce. V dozorčí radě nebo v představenstvu byl v Jablonecké energetické, dopravním podniku, Eurocentru a v Koridu LK.

Po čtvrtečním městském zastupitelstvu zůstal jen v Jablonecké energetické. „Mohl jsem toho dělat tolik proto, že jsem už v důchodu,“ upozorňuje Pešek.