Slepci patří mezi skupiny lidí, které jsou hodně ohrožené trestnými činy (ilustrační foto).

Slepci patří mezi skupiny lidí, které jsou hodně ohrožené trestnými činy (ilustrační foto). | foto: Petr Topič, MAFRA

Zloděj ukradl slepému muži počítač se speciálním programem pro nevidomé

  • 6
Notebook se speciálním programem pro nevidomé ukradl slepému člověku v České Lípě neznámý zločinec. Třiapadesátiletý muž měl počítač v batohu, který si odložil na chodbě ve školícím středisku pro zrakově postižené na sídlišti Špičák.

"Kromě notebooku si pachatel odnesl i parkovací kartu pro invalidy, mobil značky iPhone a fotoaparát Olympus," řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Nevidomý muž přišel dohromady o věci za čtyřicet tisíc korun. Krádež se odehrála v pondělí odpoledne v ulici Červeného kříže.

Zloději okradli v minulosti i ženu s epileptickým záchvatem

Zdravotně postižení lidé patří v Libereckém kraji mezi skupiny hodně ohrožené trestnými činy.

V minulosti okradl zloděj například nemocnou mladou ženu, která omdlela v Saskově ulici. Sebral jí kabelku s doklady, platební kartou a peněženkou.

V Liberci zaútočil před několika lety zločinec dokonce na čtyřiapadesátiletou ženu ve chvíli, kdy bojovala s epileptickým záchvatem. V terminálu MHD ve Fügnerově ulici jí z kabelky sebral peněženku s osobními doklady.

Rovněž v Liberci přišel vozíčkář o tašku s penězi, dvěma mobilními telefony, doklady a platební kartou. Tělesně postižený muž jel ve speciální tříkolce, tašku měl připevněnou na ní a pachatel se jí zmocnil na přechodu pro chodce.

Zloděje neodrazuje ani to, že jim u soudu přitěžuje, pokud si za oběť vyberou handicapovaného člověka.