Místo náhrobního kamene s deskou našla žena je holý hrob s urnami.

Místo náhrobního kamene s deskou našla žena je holý hrob s urnami. | foto: Policie ČR

Žena našla na Štědrý den otevřený hrob, zloději z něj vzali náhrobní kámen

  • 41
Drsný pohled se na Štědrý den naskytl starší ženě z Českolipska. Na hřbitově nalezla otevřený hrob, ve kterém je pochovaná její rodina. Chyběl náhrobní kámen, deska byla pohozená opodál. Urny zůstaly v hrobě. Zlodějům hrozí až osm let ve vězení.

Šedesátiletá žena zašla odpoledne na Štědrý den na hřbitov do Radvance u Nového Boru. Chtěla navštívit společný hrob svého tatínka a prarodičů, který tu na jaře letošního roku nechala nově zřídit. 

Přibližně takto vypadal hrob před řáděním zlodějů.

Namísto žulového náhrobního kamene a náhrobní desky ale spatřila holý hrob, na kterém stála jen plastová krabice se třemi urnami. Zbytek ukradli zloději.

„Žena byla z pohledu na hrobové místo zdrcená. Ulevilo se jí až ve chvíli, kdy zjistila, že alespoň urny zůstaly netknuté. Vedle hrobu pak našla pohozenou desku s vyrytými jmény svých nejbližších, která zlodějům k ničemu nebyla,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková. 

Škoda na hrobu je 40 tisíc korun

Odcizený náhrobní kámen byl vyrobený z leštěné žuly červenohnědé barvy. Ze stejného materiálu byla i váza a nádobka na svíčku. 

„Ačkoliv tu jde především o újmu psychickou, je namístě podotknout, že zloděj či zloději způsobili majitelce hrobu škodu za celkem 40 tisíc korun,“ zmínila mluvčí. 

Vzhledem k tomu, že ke krádeži došlo mezi 30. listopadem a 24. prosincem, tedy v době nouzového stavu, hrozí za ni zloději či skupině zlodějů až osm let ve vězení.

Policie zároveň prosí o spolupráci, která má vést k dopadení pachatele a nalezení náhrobního kamene. „Pokud jste zpozorovali v inkriminovaném čase na hřbitově v Radvanci cokoliv podezřelého, co by mohlo s případem souviset, kontaktujte nás na naší bezplatné lince 158. Odnést tento těžký náklad ze hřbitova nebylo jistě pro zloděje snadné, proto si jich mohl někdo všimnout,“ dodává Baláková.