Místostarostovi Zásady na Jablonecku někdo na konci ledna podpálil auto. Ilustrační foto

Místostarostovi Zásady na Jablonecku někdo na konci ledna podpálil auto. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Místostarostovi Zásady nejprve někdo vyhrožoval, pak mu shořelo i auto

  • 0
Vyhrožování místostarostovi městyse Zásada na Jablonecku a šéfovi místní palírny Martinu Balatkovi vyvrcholilo na konci ledna podpálením jeho automobilu. Po žháři pátrá police, lidé v obci ale mají strach, co dalšího se přihodí. Na destilátský ples proto dohlédne i najatá ochranka.

Na požár vozu upozornila místostarostu Martina Balatku večer 30. ledna sousedka.Ten vyběhl z domu s hasicím přístrojem a oheň uhasil ještě před příjezdem hasičů. Automobil se mu však zachránit nepodařilo.

"Určitě nešlo o náhodu. V předchozích dnech mi vyhrožovaly i konkrétní osoby," říká Balatka, který se místostarostování věnuje teprve od loňských komunálních voleb.

O jaké lidi by mohlo jít, místostarosta zatím nechtěl spekulovat. "Nyní vše vyšetřuje police, do té doby bych nerad spekuloval, zda jde o politickou, či podnikatelskou záležitost," doplnil.

Policie pachatele hledá, žháři hrozí rok vězení

Jablonecká policie má nyní vytipované osoby, které mohly požár způsobit. "Že šlo o úmyslné zapálení, určil na místě vyšetřovatel hasičů. Vytipované osoby máme, ale zatím žádnou konkrétní," poznamenala policejní mluvčí Ludmila Knopová, s tím, že žháři hrozí až rok vězení.

Pachatel si zřejmě nepřipustil, že jeho počínáním mohlo navíc dojít k daleko vážnější tragédii. Místostarostova Škoda Octavia vzplanula totiž  přímo na parkovišti vedle podniku na výrobu destilátů.

"Dotyčný si neuvědomil, že jsou v blízkosti nádrže a že se zde vyrábí alkohol. Kdyby došlo k nejhoršímu, mohlo to zasáhnout půlku Zásady," upozornila starostka městyse Libuše Ducháčková.

Na ples dohlédne ochranka

Pod rouškou napětí se Zásadští těší na místní destilátský ples, který se uskuteční tuto sobotu 12. února. "Ples pořádá místostarosta. Přímo se nebojíme, ale pro jistotu na zábavě budeme mít ochranku," doplnila starostka.

Zda jde o závist, či nevyřízené účty, zatím není jasné. Faktem však je, že Martinu Balatkovi palírna, která má patnáct zaměstnanců, vynáší.

"Jsme největším výrobcem lihovin v kraji. Můžeme se také pochlubit atypickou výrobou ovocných destilátů. Zpracováváme ovoce z Českého ráje," dodal místostarosta Zásady Martin Balatka.

Místostarostovi Zásady na Jablonecku někdo na konci ledna podpálil auto

Místostarostovi Zásady na Jablonecku někdo na konci ledna podpálil auto