Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Spásou ordinací na Liberecku jsou cizinci, naráží ale na přísné podmínky

  • 3
Zahraniční lékaři stále častěji vrtají pacientům na Liberecku zuby, měří jim tlak nebo je operují. Pomáhají vykrýt mezeru, která českému zdravotnictví vznikla. Především lékaři mimo Evropskou unii ale narážejí na tvrdě nastavené podmínky. Přitom jsou ochotní jít často léčit i do okrajových obcí.

Osmačtyřicetiletý Andrej Sanočkin s pětadvacetiletou lékařskou praxí byl v Rusku primářem s titulem docent. Tento gastro specialista prošel stážemi ve Spojených státech nebo v Číně. České pacienty léčí spolu se svojí ženou sedmým rokem. Letos se osamostatnil. V dubnu převzal ordinaci praktického lékaře na středisku v Liberci – Vratislavicích. Mluví velmi dobře česky, jen s lehkým přízvukem. 

„Na začátku jsem měl s češtinou trochu problém. Zvlášť, když byl třeba pacient po cévní mozkové příhodě. Už se mi to nestává,“ přiznal Sanočkin. Je přesvědčen o tom, že jej čeští pacienti přijali dobře. 

„Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by ke mně měli nedůvěru. Moje manželka také ne. Jsem tu spokojený. Máme tři děti a Českou republiku jsme si vybrali hlavně kvůli podobné mentalitě lidí, bezpečí a krásné přírodě. Ekologie pro vás hodně znamená,“ řekl Sanočkin. V Krajské nemocnici Liberec pracuje dnes 60 zahraničních lékařů. Jsou z celkem šesti zemí. 

„Čtyřicet pět lékařů pochází ze Slovenska, pět z Ukrajiny. Pak jde o jednotlivce z jiných zemí. Velmi dobře se adaptovali a hovoří obstojně česky,“ uvedl mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář. 

Nedostatek lékařů jde napříč obory

Bez těchto lékařů by krajskému zdravotnictví vyvstaly značné potíže. „Nedostatek lékařů jde napříč obory. Chybí všeobecní praktičtí lékaři a praktičtí lékaři pro děti a dorost, internisté, onkologové, chirurgové… Největší nedostatek lékařů je v Krajské nemocnici Liberec,“ sdělil Jan Mikulička z tiskového odboru krajského úřadu. Krajská nemocnice nedostatek lékařů vykrývá i lékaři ze zahraničí.

„Naše nemocnice má dobré jméno a oni u nás chtějí pracovat. Pracovní trh se globalizuje. A na prvním místě v naprosté většině bývá, že si nás najdou, přijdou na stáž, tu k oboustranné spokojenosti absolvují a už u nás zůstanou,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Řičář. „Pro nás je podstatné, že jsme s těmito lékaři spokojeni a v zásadě s nimi všemi počítáme i do budoucna,“ dodal.

„V celé ČR je nedostatek lékařů i sester a tak přicházejí z východních zemí. Je to přirozené, stejně jako naši odcházejí na Západ. Samozřejmě musí podstoupit zkoušky z medicíny i češtiny. Osobně nerozlišuji zdravotní personál podle země původu, ale podle toho, jak pracují a co umí. Tak bychom měli celou situaci hodnotit všichni,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. 

Český lékař jako dohled

O práci ve zdravotnictví v Libereckém kraji má zájem značný počet lékařů ze zemí mimo EU. Narážejí však na tvrdé překážky. Například jednatel společnosti Medica Sever, která provozuje ordinace praktických lékařů, kvůli zmíněným těžkostem od zaměstnávání lékařů ze zemí mimo EU ustupuje.

„Neustále nás kontaktují starostové z příhraničních měst, že mají prázdnou ordinaci. Zároveň trvá velký zájem lékařů z Ruska, Běloruska nebo Ukrajiny o práci u nás. Tito lékaři jsou ochotní pracovat i v méně lukrativních místech, například ve Frýdlantském výběžku. Příprava těchto lékařů je ale pro nás kvůli tvrdě nastaveným podmínkám hlavně finančně velmi zatěžující. Nejsme už to schopní bez pomoci státu zvládat,“ zmínil Libor Maryško, jednatel společnosti Medica Sever.

Kvůli nastaveným potížím má dnes společnost už jen čtyři lékaře z Ukrajiny. Těmto zájemcům o práci v českém zdravotnictví musí například přidělit a zaplatit českého lékaře jako dohled. Zahraniční lékař musí také projít mnohaměsíční stáží v nemocnici. Tím vším si prošel i lékař Andrej Sanočkin. I podle něj je zájem především ukrajinských lékařů o práci kdekoli v tuzemsku značný. 

„Mají zájem tady pracovat. Velmi těžko překonatelnou překážkou je ale aprobační zkouška. Bohužel, zkouška se ani tak nesnaží zjistit znalosti a dovednosti, jako se spíš snaží tyto lékaře potopit,“ je přesvědčen Sanočkin.