Podobných pohledů v Liberci rapidně ubývá.

Podobných pohledů v Liberci rapidně ubývá. | foto: MAFRA

Nenáviděné botičky mizí z Liberce. Na řidiče stačí lístek za stěračem

  • 8
Liberečtí strážníci nasazují botičky na kola aut čím dál méně, od září z města téměř zmizely. Špatně parkující řidiči dostávají místo nich lístky za stěrače. Před pěti lety nasadila městská policie na špatně zaparkovaná auta v průměru 31 botiček denně. Letos jen třináct denně.

Podle mluvčí magistrátu Zuzany Minstrové botičky ustupují i díky legislativním změnám.

"V minulosti se mohli řidiči vymlouvat na osobu blízkou, a botička byla jediným způsobem, jak je postihnout za přestupek. Dnes se buď řidič přizná, nebo pokutu zaplatí provozovatel vozidla," řekla Minstrová.

Před sedmi lety vznikla ve městě petice za zrušení botiček. Podepsalo ji 2 500 lidí. Tehdy křižovala Liberec až čtyři auta strážníků, která nasazovala botičky.

Liberec byl mezi českými městy králem botiček

Na botičkách vydělávala i soukromá firma Aktiv. Řidiči museli platit stovky korun za odmontování botiček. V přepočtu na obyvatele dostávali Liberečané čtyřikrát víc botiček než v jiných městech.

Dnes se na špatně parkující motoristy zaměřuje pouze jedna dopravní hlídka a  poplatek za demontáž botiček už není. A nevydělává na nich soukromá firma.

"Troufám si tvrdit, že když teď řidič drobně překročí dobu parkování, botičku nedostane," tvrdí mluvčí městské policie Daniela Bušková.

Botičky teď dostávají hlavně řidiči ze zahraničí

Od září strážníci nasazování botiček omezili ještě více. Místo nich řidiči najdou na autech většinou jen úřední oznámení.

Řidičům nepomůže výmluva, že se lístek za stěračem ztratil. Špatně zaparkovaná auta strážníci vyfotografují a snímky jim slouží jako nevyvratitelné důkazy o přestupku.

Botičku strážníci dávají na vozidla především tehdy, pokud řidič přijel ze zahraničí, Vymáhání pokut od cizinců je totiž složité a často také neúspěšné.

Pro řidiče je výhodnější vyřídit přestupek do pěti dnů přímo na městské policii. Pokuta bude nižší než ve správním řízení na libereckém magistrátu.  

"Počet botiček se rok od roku snižuje. Počty přestupků při parkování ale zůstávají stejné," upozornil ředitel městské policie Ladislav Krajčík.