Nejlíp z kraje léčí v Jilemnici, Liberci (na snímku) a v Jablonci.

Nejlíp z kraje léčí v Jilemnici, Liberci (na snímku) a v Jablonci. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Jilemnická nemocnice patří podle pacientů na celostátní stupně vítězů

  • 1
V projektu Kvalita očima pacientů, který na základě dotazníků mapuje spokojenost lidí s lékařskou péčí v nemocnicích po celé zemi, se výborně umístily hned tři nemocnice v Libereckém kraji. Nemocnice v Jilemnici je třetí, v Liberci třináctá a v Jablonci nad Nisou čtrnáctá.

"Když se dostanete takhle hodně nahoru, přes pětaosmdesát procent, mohlo by se zdát, že už není co zlepšovat. Ve skutečnosti je to ale naopak, je to pro nás velký závazek," řekl ředitel Masarykovy městské nemocnice Jiří Kalenský.

Podle něj se na úspěchu podílí více dílčích vlastností. "Je to dané jednak relativně hezkým a čistým prostředím, jednak personálem. Chová se k lidem s porozuměním a pochopením, snaží se jim za každou cenu pomoci. Samozřejmě bychom nebyli úspěšní bez dobrých lékařských výsledků."

Liberecká nemocnice získala certifikát s názvem Spokojený pacient už popáté. Spokojenost s nemocničními službami loni vyjádřilo osmdesát procent dotázaných pacientů. Tento úspěšný trend už trvá delší dobu; v roce 2008 činil 79 procent a stoupá.

Pacient by měl s lékařem spolupracovat

"K největšímu zlepšení oproti loňsku u nás došlo na neurologii, infekčním oddělení, dále cévní chirurgii a všeobecné chirurgii," uvedla manažerka kvality Krajské nemocnice v Liberci Eva Nesládková.

Tomáš Raiter, který realizuje projekt Kvalita očima pacientů, tvrdí, že trend moderní medicíny spočívá v tom, aby byl pacient partnerem lékaře. Co to znamená?

"Měl by být aktivní, spolupracovat s lékařem a o všem se informovat. Ne jako to bývalo za minulého režimu, kdy se mnozí lékařů báli," objasnil Raiter.

Nejméně spokojení jsou pacienti do třiceti let. "Jsou to děti nové doby: asertivní, vědí co chtějí, umějí si vyhledat na internetu to, jak vypadá lékařská péče v cizině. V nemocnicích jich moc není, protože jsou mladí a zdraví, ale postupem času budou mezi pacienty přibývat. Takže bude třeba se stále snažit," uzavřel Raiter.