Ornitologům se podařilo v České ráji odchytit výrečka malého. | foto: archiv J. Hlaváčka a J. Rutterleho

Změna klimatu posouvá hranice, sova od Sahary přiletěla do Českého ráje

  • 26
Unikátní „úlovek“ se podařil ornitologům v Českém ráji. U rybníku Žabakor odchytili výrečka malého. Tato sova přitom obvykle hnízdí mezi Mongolskem a jižní Evropou, přičemž zimuje pod Saharou. To, že se objevila v Českém ráji, přisuzují odborníci změně klimatu.

Ornitologové odchytili sovu v neděli v přírodní rezervaci Žabakor. Nález výrečka malého pro ně byl překvapením.

„Jeho hnízdní areál sahá od Mongolska přes část středního východu až po východní a převážně jižní Evropu. Zajímavé je, že se jedná o tažný druh, který zimuje pod Saharou. Tento jedinec se při návratu značně rozvášnil a přiletěl se podívat až do Českého ráje,“ říká zoolog CHKO Český ráj Václav Luka. Podle něj je hnízdění výrečka v Českém ráji vysoce nepravděpodobné, ovšem není nemožné.

„Ačkoliv se letošní jaro počítá mezi ta chladnější, můžeme relativně rychlý posun areálu tohoto druhu považovat za důsledek změny klimatu,“ zmínil Luka.

Výreček malý byl ještě před deseti lety v České republice extrémně vzácný, ale v posledních několika sezonách je tento druh pozorován o něco častěji.

Sovičku odchytili ornitologové Jakub Hlaváček a Josef Rutterle do ornitologických sítí v rámci projektu CES, který má za cíl zjistit počet pěvců hnízdících na Žabakoru a sílu jejich populací. Výrečka zapsali, okroužkovali a zase ho pustili do volné přírody.