Hasiči na Českolipsku evakuovali dvě obce, hladiny řek postupně klesají

  • 9
V noci na Liberecku začala opět stoupat hladina řek a potoků. Intenzivní deště zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově u České Lípy.

Ve 23 hodin zachránili hasiči v Kunraticích u Cvikova člověka ze zatopeného rodinného domu. Před půlnocí hasiči z Jablonného v Podještědí evakuovali 28 lidí z kempu u obce Svitava na Českolipsku.

„Evakuace probíhá i v části obce Dobranov. Evakuováno bylo 37 lidí do náhradního ubytování. V hasičské zbrojnici v Dobranově je zřízen štáb velitele zásahu,“ uvedli hasiči na Twitteru po čtvrté ráno.

O dvě hodiny později oznámili, že z Dobranova byli evakuovány dva lidé. „Ostatní obyvatelé opustili své domy svévolně. Určené jednotky nadále monitorují situaci u rybníka, která se uklidňuje,“ doplnili na sociální síti.

Po půlnoci už některé toky kulminovaly. Jak informoval starosta Hejnic Jaroslav Demčák, třetího stupně povodňové aktivity dosáhla Smědá kolem jedné ráno.

Voda na Liberecku zaplavila rodinné domy i kemp, některé toky již kulminují

Kolem páté hodiny ráno byla ještě dramatická situace v části České Lípy Dobranov a Písečná. Na Dobranovském potoce byl ve 3:27 dosažen 3. stupeň povodňové aktivity. Nejvyšší povodňový stupeň se stále drží i v Písečné, kde voda zatopila několik domů. Bylo evakuováno 37 lidí, další lidé se evakuují z Dobranova.

Situace se uklidňuje, řeky postupně klesají

Podle starostky České Lípy Jitky Volfové obcházeli s hasiči domy u potoka a upozornili zdejší obyvatele, aby se přesunuli na bezpečnější místo. Po celou dobu vysílá místní rozhlas varování. Byl zde vyhlášen stav ohrožení. „Kolik bylo zaplavených domů, zatím nevíme,“ dodala starostka, podle které nebyla situace ještě ráno po šesté dobrá. „Čekáme kulminaci,“ doplnila.

Během dne meteorologové neočekávají další významné srážky. „Na toku Otavy hladiny ještě stoupají, a to zejména v důsledku dotoku z vyšších částí povodí. V profilu Sušice byl v 7:30 překročen 3. SPA. Další
rozvodněné toky, převážně v povodí Berounky, horní Vltavy, a horských
oblastí na severovýchodě Čech, budou v průběhu dne ještě kulminovat,“ uvedl v neděli ráno Český hydrometeorologický ústav. Situace na Liberecku se již podle ČHMÚ uklidňuje a bude nadále docházet k poklesům hladin. 

,