Stávající smrková rozhledna stojí v nadmořské výšce 637 metrů. Na její vrchol vede 96 schodů. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Dřevěná rozhledna Císařský kámen vydržela jen osm let, nová bude z oceli

  • 75
Vratislavice nad Nisou zbourají devět let starou rozhlednu Císařský kámen u osady Milíře na Jablonecku. Dřevěná věž za dva miliony korun byla slavnostně otevřena v září 2009, turisté na ni ale kvůli jejímu špatnému stavu už rok nesmějí. Radnice se rozhodla, že ji opravovat nebude a postaví raději novou, ocelovou.

Stávající smrková rozhledna stojí v nadmořské výšce 637 metrů. Na její vrchol vede 96 schodů. Zavřená je od loňského června.

„Rozhlednu navštěvovalo výrazně víc lidí, než jaké byly odhady. Provoz tam byl v sezóně enormní. Své udělaly i vlivy počasí,“ řekl starosta Vratislavic Lukáš Pohanka.

Loni se podle něj ukázalo, že rozhledna vyžaduje větší opravu, než radnice původně předpokládala. Smrková konstrukce byla také náchylnější na napadání hmyzem a houbami.

„Životnost bychom opravou nijak výrazně nezvýšili. Celodřevěná stavba vznikla v roce 2009 jako nízkonákladová, celodřevěná a ekologická stavba s kratší životností. I proto jsme se rozhodli, že dáme přednost trvanlivější konstrukci. Právě dokončujeme projekt nové rozhledny,“ dodal Lukáš Pohanka.

Osm let představuje podle spoluautora několika knih o rozhlednách Jana Pikouse u vyhlídkové věže neobvykle krátkou životnost.

„Jsem toho názoru, že při patřičné údržbě by tu mohla být rozhledna na Císařském kameni rozhodně déle. Stačí si vzít pro příklad dřevěnou rozhlednu na vrcholu Smrku, která vydržela od konce devatenáctého století až do dob po druhé světové válce. Jenže tu taky její správce každé dva roky pečlivě natíral. A teprve když po válce odešel a údržba skončila, rozhledna zchátrala,“ říká.

Ocelová rozhledna bude podobná dřevěné předchůdkyni

Autorem projektu nové rozhledny je architekt Miloš Munzar, tvůrce původní stavby zemřel. Stavba bude i tak podobná své předchůdkyni. Lidé však už do výše vystoupají po masivní ocelové a nikoliv dřevěné konstrukci. Zvenku rozhlednu pokryje dřevěné opláštění.

„Jedním ze zadání bylo, aby rozhledna byla podobná původní. Díky ocelové konstrukci už nová stavba vydrží desítky let. Dřevo tak bude plnit dekorativní funkci a neovlivní životnost,“ řekl architekt Munzar.

Součástí budou i žulové balvany, které jsou přirozenou součástí Jizerských hor. Jeden z nich bude ve středu vstupní podesty jako základní patní kámen schodišťové věže. Menší bude symbolicky ve středu vyhlídkové plošiny.

Nová dominanta Císařského kamene bude také o jedno patro, tedy tři metry, vyšší. Rozhled umožní až z výšky 21 metrů.

„Na některých stranách už výhled nebyl ideální, stromy už začaly dorůstat do výšky rozhledny. Takto se nebude muset kácet,“ doplnil starosta Pohanka.

Nová věž by měla vzniknout ještě během letošní sezóny. Cena podle starosty vzejde z výběrového řízení. Městský obvod ji bude platit z vlastního rozpočtu.

Kopec si vybral sám císař

Rozhledna stojí na katastru Vratislavic, s nápadem na stavbu ale před lety přišel místostarosta Rádla.

Vratislavice se posléze k projektu přidaly a měly velký podíl na tom, že se nápad podařilo dotáhnout do konce.

Původní dřevěná stavba byla otevřena 9. září 2009 u příležitosti 230 let, které uplynuly od návštěvy císaře Josefa II. Kopec, který se dříve jmenoval Špičák nebo Uhlířský vrch, si císař vybral, aby dohlížel na opevňovací práce.

Rozhledna nabízí výhled na Liberec a Jablonec nad Nisou, na Jizerské hory. Za jasného počasí je vidět i Sněžka a Český ráj.