Dosavadní primátor a lídr vítězné ODS Petr Beitl.

Dosavadní primátor a lídr vítězné ODS Petr Beitl. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Dohodnuto. Jablonec povede velká koalice, ANO a Změna budou v opozici

  • 10
Na rozdíl od Liberce mají už v Jablonci nad Nisou jasno, kdo po komunálních volbách město povede. Ve středu v noci politici podepsali koaliční smlouvu. Vládu vytvoří vítězná ODS spolu s ČSSD, uskupením Domov nad Nisou, TOP 09 a Novou budoucností pro Jablonec.

„Shodli jsme se na programových prioritách i na rozložení sil ve vedení města v příštích čtyřech letech,“ uvedl primátor Petr Beitl.

V průběhu vyjednávání přišlo na přetřes i personální obsazení postů. Primátorem by zůstal Petr Beitl (ODS), jeho statutárním náměstkem humanitní gesce by se stal Pavel Svoboda (ČSSD).

Společně s ním by se do řízení města zapojil ve funkci náměstka primátora Lukáš Pleticha (ČSSD), který by měl na starosti jeho rozvoj a o finance by se staral rovněž v pozici náměstka Miloš Vele (ODS).

Ustavující jednání zastupitelstva, kde bude zvolen primátor i členové rady města, se uskuteční ve čtvrtek 27. listopadu od 15 hodin v zasedací místnosti číslo 202 na jablonecké radnici.

Původně měla v Jablonci vládnout koalice politického hnutí ANO, ČSSD, Změny a Nové budoucnosti pro Jablonec.

ANO ale koncem minulého týdne chtělo kvůli neshodám z bloku vyloučit Změnu. Ironií osudu nyní skončila obě seskupení v opozici.

„Společným jmenovatelem toho všeho je diletantství zástupců ANO a s politováním musím říci, že za této situace prostě žádná jiná možnost nebyla,“ zkonstatoval Jindřich Berounský ze Změny.