Zauhlovací věž nechal v letech 1916–1918 postavit Alfréd Ginzkey, syn...

Zauhlovací věž nechal v letech 1916–1918 postavit Alfréd Ginzkey, syn zakladatele vratislavické továrny. Stavbu projektoval rakouský architekt původem z Krnova Leopold Bauer. | foto: Miroslav Prousek

Šedesátimetrová zauhlovací věž ve Vratislavicích se stala památkou

  • 4
Jedinečná zauhlovací a vodárenská věž v areálu vratislavického Intexu se po letech úsilí stala kulturní památkou. Na Liberecku je třetí z technických. Ochrany se dočkala i přilehlá kotelna s elektrárnou a silničním mostem přes Lužickou Nisu.

Liberečtí památkáři o zápis věže a přilehlé kotelny mezi památky požádali už v lednu 2011. Jenže vlastník, společnost Intex, byl proti a odvolal se. Přísná památkářská pravidla totiž podle obav Intexu mohla zpřetrhat plány majitele a zpomalit rozvoj areálu.

Kulturní památka

Jak šedesátimetrová vodárenská a zauhlovací věž fungovala? V jejím přízemí se nacházela strojovna, ve střední části dva zásobníky na uhlí a v horní části vodojem. Uhlí z přistavených železničních vagonů nasával důmyslný systém a pomocí pásového dopravníku bylo pak dopravováno do kotelny ke spálení. Pára poháněla turbínu a ta pak vyráběla elektřinu pro celý areál.

Ministerstvo ale definitivně rozhodlo 17. prosince.

„Jsme rádi, že je komplex konečně památkou. Jde o soubor staveb významného architekta Leopolda Bauera,“ podotkla Petra Šternová z libereckého pracoviště Národního památkového ústavu.

Realizace architekta Bauera jsou na českém území z velké části památkově chráněny. Podle Krčmáře jde ale o stavby rodinného, obchodního či veřejného charakteru.

Soubor staveb ve Vratislavicích pochází z let 1916 - 1919. Je součástí výrobního areálu někdejší továrny na koberce Ignaz Ginzkey.

„Důvodem pro památkovou ochranu je samotná architektonická hodnota zauhlovací věže, která tvoří neoddělitelný technologický celek s kotelnou a elektrárnou, i silničního mostu přes řeku Nisu,“ připomněl ředitel libereckého památkového ústavu Miloš Krčmář.

Důvodem je podle něj i úloha věže v krajinném rámci Vratislavic. S kostelní věží je jejich nejvýznamnější dominantou.

Intex v souvislosti s vodárenskou věží a kotelnou nechal zpracovat několik studií. Jedna z nich, dnes již přežitá, počítala s přestavbou na logistické centrum.

V minulosti se počítalo i s přestavbou průmyslového areálu na prostor, kde by se prolínalo bydlení s podnikáním ve zrekonstruovaných budovách náležejících k bývalé továrně.

„Komplikuje nám to budoucí rozvoj areálu. Památková ochrana teď bude velmi limitovat i vodárenskou věž. V zahraničí je třeba časté využití pro rekreační nebo zábavní účely. To s památkovou ochranou dost těžko uděláme,“ posteskla si členka představenstva akciové společnosti Intex Kateřina Deličová. Liberec