ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Hájek, MAFRA

PŘEHLEDNĚ: Na koleje v kraji přichází třetí dopravce a mění se ceny

  • 8
Na železnici v Libereckém kraji přichází nový dopravce. Cestující čekají od 15. prosince některé změny. Přinášíme vám jejich přehled pro lepší orientaci.

V integrovaném dopravním systému IDOL jsou již devět let zapojeni dva železniční dopravci - ČD a Die Länderbahn, nyní přichází třetí dopravce Arriva.

„Obecně platí, že pro cestujícího využívajícího IDOL nedochází k zásadním změnám a jeho zvyky zůstanou pro vnitrokrajské cestování téměř stejné. Pochopitelně dojde ke změnám zejména v mimokrajském cestování, a proto bude cestujícím umožněna větší variabilita při koupi jízdenek podle tarifu dopravce,“ uvedl Jan Maxa ze společnost Korid, která koordinuje veřejnou dopravu v kraji.

1 Kde si koupit jízdenku?

Jednotlivé jízdenky IDOL bude možné koupit přímo ve vlaku u průvodčích bez přirážky. To bude od 15. prosince platit u všech dopravců nebo na kontaktních místech dopravce. Tedy přímo u přepážky dopravce nebo v předprodejním automatu.

Jízdní řády

Jízdní řády vlaků, autobusů a MHD zdarma

Při cestách, kdy cestující opouští systém IDOL, jsou pravidla částečně ponechána na podmínkách stanovených dopravci a volbě cestujícího.

ČD i Arriva mají svůj systém, kdy si cestující může jízdenku zakoupit v e-shopu nebo na přepážkách (automatech), případně u průvodčího, kde se však podle konkrétních podmínek dopravce vystavuje riziku přirážky, pokud je ve stanici pokladna.

Ve vlacích trilex dopravce Die Länderbahn je naopak preferován prodej u průvodčího. Cestující má zároveň možnost koupit jízdenku podle tarifu dopravce již z výchozí stanice (pakliže cestu absolvuje s konkrétním dopravcem), nebo až z poslední stanice, do které má zakoupenou platnou jízdenku IDOL.

V případě tratí mezi Libereckým a Královehradeckým krajem mohou cestující využít vzájemného provázání integrovaných tarifů a zejména u časových jízdenek tak kombinovat jízdné IDOL a IREDO bez tarifu jednotlivých železničních dopravců. Stejná nabídka se plánuje s Ústeckým a Středočeským krajem.

2 Jak jezdit vlakem po kraji?

Od 15. prosince v osobních a spěšných vlacích na cestách po Libereckém kraji na dvou tratích (Liberec - Stará Paka a Železný Brod - Tanvald) už dál neplatí jízdenky státních Českých drah, ale jen krajské lístky IDOL.

Pro cesty začínající a končící na území IDOL bude dopravce Arriva na základě svého rozhodnutí prodávat pouze jízdenky podle Tarifu IDOL.

U dopravců ČD a Die Länderbahn bude možné zakoupit také jízdenku podle jejich tarifu. Své jízdenky si dopravci uznávat nebudou. Jednotným tarifem bude tedy pouze IDOL.

3 Jak jet vlakem mimo kraj?

Například Nová Paka v Královehradeckém kraji je od 15. prosince 2019 nově integrována do IDOL. Tudíž zde platí ještě jízdenka v rámci tarifu Libereckého kraje. Cesta z Jablonce nad Nisou je možná po železnici s přestupem v Tanvaldu, Železném Brodě a Staré Pace nebo v kombinaci linkového autobusu do Železného Brodu a dále vlakem s přestupem ve Staré Pace.

Cestující si na Opuscard zakoupí jízdenku IDOL přímo do cílové stanice u dopravce u kterého započne cestu (v tomto případě buď ve vlaku ČD nebo v autobusu BusLine), následně přestoupí s platnou jízdenkou na vlak dopravce Arriva a poté případně na ČD, tj. cestujícímu nevznikne žádný problém.

4 Kolik cestující zaplatí?

Hlavním významem Opuscard je umožnit cestujícím výhodné jízdné. Významnou součástí dopravní obslužnosti Libereckého kraje je autobusová doprava, která na vlaky navazuje a jen s Opuscard lze mezi více druhy dopravy a dopravci přestupovat (včetně MHD).

Zejména pro pravidelné cestující nabízí výhodné časové jízdenky pro vybrané relace i celou síť. Cestující si podle rozsahu používání mohou vybrat mezi anonymní přenosnou Opuscard za 50 korun nebo osobní kartou s fotografií za 140 korun, která však nabízí větší sortiment výhodnějšího jízdného. V současnosti je evidováno zhruba 140 tisíc aktivně používaných Opuscard.

Ceník jízdné IDOL se již v letošním roce po šesti letech změnil, a tak výše jízdného zůstane od 15.prosince stejná. S ohledem na rozdílnost výpočtu jízdného mezi dopravci a zónově relačním tarifem IDOL nelze stanovit konkrétní cenový rozdíl.

Levnějšího jízdného v přepočtu na jízdu dosáhnou pravidelní cestující, kteří využívají časové jízdenky. Větších výhod IDOL se nyní dá dosáhnout rozšiřováním územní platnosti IDOL do Královehradeckého kraje a v přípravě je i rozšíření do Středočeského a Ústeckého kraje (plán v průběhu roku 2020).

Příklady cen jízdného dospělého od 15. prosince 2019 (jednotlivé IDOL z Opuscard = / Jednotlivé ČD se slevou IN25):

Liberec – Turnov 46,- / 48,- (IDOL zahrnuje i přestup na MHD v Liberci a Turnově)

Semily – Česká Lípa 92,- / 114,- (IDOL zahrnuje i přestup na MHD v České Lípě)

5 Co teď s režijkami?

Do režijních jízdenek dopravce ČD Liberecký kraj nijak nezasahuje a jejich použití ve vlacích ČD nebude omezovat.