Větší rychlost na trati mají zajisti soupravy Siemens Desiro.

Větší rychlost na trati mají zajisti soupravy Siemens Desiro. | foto: Arriva

Vlaky mezi Libercem a Hradcem pojedou rychleji, hodinu a půl místo dvou

  • 9
Liberecký a Královéhradecký kraj chtějí rychlejší vlakové spojení mezi oběma krajskými městy. Připravily pro to změnu organizace železniční trati.

Podle mluvčího Libereckého kraje Filipa Trdly by se jízda rychlíkem jen mezi Dvorem Králové nad Labem a Libercem měla zkrátit ze současných dvou hodin na hodinu a půl.

„Osobní vlak pak zvládne stejný úsek dokonce o téměř padesát minut rychleji než dnes,“ uvedl Trdla.

Takového zrychlení bude podle něj možné dosáhnout jen díky nasazení vozidel s vyšší dynamikou jízdy. Mezi kraji budou jezdit od prosince soupravy Siemens Desiro v silnější motorizaci, které umožní ve stávajícím čase obsloužit většinu zastávek, jimiž rychlíky nyní projíždějí. Příjemnější bude i cesta osobním vlakem, kdy odpadne přestup ve Staré Pace.

Rychlíky i osobní vlaky budou jezdit podle nového jízdního řádu v nezmenšeném počtu. „Rozumně rychlé spojení bude každou hodinu,“ upřesnil náměstek hejtmana  Jan Sviták.

Momentálně probíhají jednání s ministerstvem dopravy o obnově vozového parku. Nutné bude také dokončit opravy na trati. 

„Správa železnic se na základě požadavku obou krajů soustředí na opravy a nutné zvýšení rychlosti ve zbývajícím úseku Stará Paka - Dvůr Králové nad Labem,“ sdělil Pavel Blažek ze společnosti KORID LK, která koordinuje dopravu v Libereckém kraji.