Obnovené vitráže v kostele Nalezení sv. Kříže ve Frýdlantu. | foto: Jan Mráz

Poškodilo je bombardování Frýdlantu, teď se vitrážím vrátil původní lesk

  • 0
Vitráže poškozené bombardováním Frýdlantu na konci druhé světové války se po dlouhých letech dočkaly kompletní renovace. Vyšla zhruba na 400 tisíc korun a návštěvníci kostela Nalezení sv. Kříže, je mohou obdivovat od konce května.

„Samotné restaurování vitráží probíhalo v ateliéru. Všechny části vitráže restaurátor nejprve vyjmul, rozebral a očistil, stejně tak rozebral olověnou vazbu. Malbu poté provedl vypalovanými barvami, následně doplnil olověnou vazbu a oboustranné cínování,“ popsala Zuzana Černá z frýdlantského stavebního odboru.

Podle mluvčí zdejší radnice Martiny Petráškové probíhalo restaurování obou vitráží z presbytáře od minulého roku.

„Vedla ho renomovaná restaurátorská dílna Umělecká huť sklenářská Jiřička – Coufal,“ doplnila mluvčí.

K obnově oken pomohla sbírka

Vzhledem k finanční náročnosti renovace vitrážových oken vyhlásila Římskokatolická farnost veřejnou sbírku, do které se zapojilo i město Frýdlant.

„Do sbírky je možné přispívat i nadále. Peníze budou použity na opravu třetí vitráže, jejíž restaurování bude nejnáročnější, vzhledem ke třem chybějícím kusům původního motivu,“ poznamenala Černá s tím, že motiv tak bude nutné nejen vytvořit, ale zároveň i navrhnout jeho podobu. 

„Okna kostela byla poškozena a provizorně opravena na konci druhé světové války. Újmu utrpěla při bombardování Frýdlantu, při kterém jedna z bomb dopadla i v blízkosti kostela Nalezení sv. Kříže. Vitráže tím pádem byly neúplné dlouhých 75 let,“ připomněl farář z frýdlantské farnosti Artur Ściana.

Jak dále dodala Petrášková, vedle opravy vitráží se v současnosti v kostele pracuje i na obnově hlavního oltáře. Náročná oprava vitrážových oken byla kromě peněz z veřejné sbírky financována i z dotací Libereckého kraje na ochranu památek.