Velitel hasičů pomohl policistům, vypátral kradenou dodávku

  • 2
Velitel dobrovolných hasičů z Kytlic na Českolipsku pomohl policistům vypátrat kradenou dodávku. Ti ho požádali o pomoc, protože ho znali z požáru v Hřensku. Hasič potkal dodávku ještě ten den a zavolal policisty.

Šéf dobrovolných hasičů z Kytlic Jan Havránek potkal minulý pátek ráno policisty z České Kamenice, kteří ho informovali, že se v okolí Kytlice pohybuje odcizená dodávka. Požádali ho, aby jim dal vědět, kdyby ji někde zahlédl.

„Jan Havránek se s mnoha policisty zná osobně i kvůli intenzivní spolupráci integrovaného záchranného systému v průběhu nedávného požáru v Českém Švýcarsku,“ přiblížila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Havránek ještě ten den cestoval pracovně na Českolipsko a když projížděl v Novém Boru kolem Lidlu, všiml si na nedalekém kruhovém objezdu kradené bílé dodávky.

„Bezpečně ji poznal podle registrační značky a obchodních nápisů na zadních dveřích,“ zmínila Baláková.

Okamžitě se za ní rozjel a současně vytočil tísňovou linku 158. Operačnímu důstojníkovi pak předával informace o jejím pohybu a ten zas navigoval motorizované hlídky.

„Podezřelé vozidlo, jehož řidič neměl ani tušení o tom, že se kolem něj stahuje smyčka, pokračovalo v jízdě dál z Nového Boru na Českou Lípu po silnici I/9,“ uvedla mluvčí.

Poblíž autobusové zastávky v Pihelu ho se zapnutým světelným i zvukovým signalizačním zařízením zastavili českolipští policisté.

„Od volání na linku 158 do zadržení řidiče kradené dodávky uběhly pouze čtyři minuty. Žádný odpor nekladl, zřejmě se domníval, že jde o rutinní kontrolu,“ podotkla mluvčí.

Policisté řidiče vyzvali, aby vystoupil z auta a předložil doklady k vozidlu. Žádné však neměl. „Tvrdil, že auto veze kamarádovi na náhradní díly,“ řekla Baláková.

Policisté řidiče podrobili testu na drogy, který vyšel pozitivně na amfetamin a metamfetamin. Odběr krve odmítl.

„Jeho prověrkou v evidencích řidičů jsme zjistili, že mu úřady řidičský průkaz blokují a nemá za volantem co dělat. Vzhledem k tomu, že ke krádeži dodávky tovární značky Iveco Daily došlo na Ústecku, převzali si ji i zadrženého řidiče kolegové z Ústí nad Labem, kteří budou případ dál prověřovat,“ dodala mluvčí.