Ve Ždírci na Českolipsku vzniká centrum pro léčbu závislosti na alkoholu

Ve Ždírci na Českolipsku vzniká centrum pro léčbu závislosti na alkoholu | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Ve Ždírci, kde není ani hospoda, budou léčit alkoholiky. Za dva tisíce na den

  • 9
Na Českolipsku otevře začátkem března nové léčebné soukromé zařízení pro alkoholiky. Vzniká ve Ždírci, obci ukryté mezi poli a lesy, v níž žije 129 stálých obyvatel a nemá ani hospodu.

"Místo jsme nevybírali z toho důvodu, že tady není hospoda, ale je to  takový náš bonus," říká odborná manažerka residenčního Domu Emblema, jak se zařízení jmenuje, Monika Plocová.

Dům Emblema vznikl z bývalé dětské ubytovny za peníze ze soukromých zdrojů. Třiatřicetidenní cyklus anonymní léčby přijde klienta na přibližně šedesát tisíc korun.

"Bohužel, žádná zdravotní pojišťovna na tento nový druh léčby nepřispívá," říká Plocová.

Léčení využívá metod, které Monika Plocová důvěrně poznala v Psychiatrické léčebně v Bohnicích i v zahraničí. Má totiž za sebou jak deset let každodenního tvrdého pití, tak deset roků abstinence a pomoci závislým na alkoholu.

Z pacientky se stala terapeutka

Do Bohnic se dostala v roce 1999. "Prostě jsem doma upadla do bezvědomí. Předávkovala jsme se pitím," přiznala.

O své závislosti později napsala knihu Na špičce ledovce. Později přidala knihy Ledové stopy zapomnění, Všechno má svůj čas a Ventil.

Po své léčbě zůstala v Bohnicích, kde působila osm roků jako terapeutka na oddělení závislosti žen. Podílela se na tvorbě režimu léčby, domácího řádu a terapeutických aktivit.

Tyto zkušenosti chce přenést do nové práce v Domu Emblema, který také občas nazývá Domem na cestě k abstinenci.