Odvrátil ještě větší neštěstí, teď hrdinu z Ralska ocenil ruský ministr

  9:02
Václav Bilický z Ralska dostal medaili ruského ministra obrany. V roce 1991 se při výbuchu sovětského tanku zachoval jako hrdina a zabránil většímu neštěstí.

Věžičku tanku s poklopem, která byla detonací odmrštěna, si Václav Bilický ponechal a dnes je mementem neštěstí. Ještě několik let na ní byly patrné seškvařené stopy po gumových podrážkách velícího důstojníka, který na ní v okamžiku detonace stál. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

Země je rozrytá jako po výbuchu atomové bomby. Všude se válí kusy zkroucenýcíh plechů a roztrhaných lidských těl. Kolem pobíhají ječící lidé. Hořící nafta stéká po stěnách všude okolo. K nebi se valí černý dým. Peklo, z něhož by každý rozumný člověk utekl. Přesto se najde jeden, který běží přímo sem. 

V kráteru po výbuchu leží ponořeno do hořící nafty několik tříštivotrhavých granátů, Václav Bilický popadne lopatu a potopí je pod hladinu. Pak vezme hasičům hadici a tlakem vody naftu vyplaví. Další nebezpečí je zažehnáno.
Píše se 9. leden 1991 a sovětská kasárna v Bohosudově, součást Krupky, se vzpamatovávají z výbuchu tanku plně naloženého municí. 

Celkem sedmnáct sovětských vojáků zaplatí za neštěstí životem. Jde o největší tragédii při odsunu sovětských vojsk. Právě díky krajskému pyrotechnikovi Václavu Bilickému nedojde k mnohem většímu neštěstí. Za své hrdinství byl nedávno Bilický oceněn Medailí Ministerstva obrany Ruské federace. 

Na počest vojáků vysadil topoly

„To spunktovali ruští novináři, kteří si povšimli, že v Ralsku, kde žiji, mám muzeum pyrotechnické asanace. Udržuji zde památku sedmnácti vojáků, kteří v roce 1991 zahynuli, vysadil jsem tu na jejich počest sedmnáct topolů. Mám tu i horní poklop z vybuchlého tanku. Přijeli se sem podívat a pak o mně napsali článek v Rossijskej gazetě a týdeníku Argumenty a fakta, což dalo věci do pohybu,“ vysvětlil Václav Bilický, pyrotechnik, major ve výslužbě a radní města Ralsko.

Václav Bilický s oceněním

Medaili s pamětním listem za velký osobní vklad i zviditelnění památky padlých vojáků pak obdržel na ruském velvyslanectví z rukou ruského velvyslance Alexandra Vladimiroviče Zmejevského a vojenského a leteckého přidělence, plukovníka Igora Shchepina. 

V čem vlastně Bilického zásluha spočívala? Pyrotechnik na místě výbuchu našel v kráteru dno tanku, kde ležela další munice. Ta hořela. Kdyby vybuchla také, střepiny by se na pancéřové desce tanku šířily do okolí a zabily by další desítky vojáků. Bilický duchaplně munici ponořil do nafty a pak požár uhasil. Hrozila mu při tom smrt. 

Hlavu našli 1,5 kilometru daleko

„Pamatuju, že hasiči tenkrát napsali, že k nim přiběhl nějaký Rusák, vytrhl jim hadici z rukou a běžel hasit sám. No, to jsem byl já,“ vybavuje si Bilický.
Výbuch tanku měl takovou razanci, že utrhl jedenáctitunovou věž tanku i s hlavní a odnesl ji 78 metrů daleko. Úlomek pancíře motorové přepážky urazil vzduchem 150 metrů. Každý si umí představit, jak asi dopadli sovětští vojáci, kteří tank hasili. 

Takto zachytil svědectví jednoho z přeživších vojáků Václav Bilický: „Nejhorší bylo, když kluci nosili na ošetřovnu popálené a potrhané, k nim pak přinášeli i ty ostatní, co to roztrhalo. Hlavu jednoho vojáka přinesli Češi a říkali, že ji našli doslova jeden a půl kilometru od tankového pluku.“ 

Zajímavostí je, že medaili pro Bilického měl připravenou už v roce 1991 poslední velitel Střední skupiny Sovětských vojsk v ČSSR generál Eduard Vorobjov. Poslal ji tehdy na ministerstvo vnitra, neboť Sověti zemi opouštěli. Bilický ji tehdy z logických důvodů odmítl. 

„Volali mi z našeho ministerstva a ptali se mě: ´Okupační vojska vám udělila medaili. Vy ji přijmete?´ V té atmosféře jsem nemohl říct ano. Byl jsem tehdy u SNB, takže bych asi brzy skončil. Je pravda, že to vyznamenání se tam válelo ještě dlouho potom, možná tam leží dodnes,“ přikyvuje Bilický. 

„Mnozí mnou budou opovrhovat jako Nohavicou.“

Obavu z toho, že by jej lidé zatracovali kvůli tomu, že přijal ocenění od příslušníků kdysi okupační armády, prý nemá. „Určitě se najdou mnozí, kteří budou opovrhovat mnou stejně jako Jarkem Nohavicou. Já neumím zpívat, já jsem jen zachraňoval životy, odstraňoval potencionální nebezpečí,“ zdůrazňuje Bilický. 

Jeho čin z roku 1991 je přitom ojedinělou ukázkou odvahy, ale i obrovské profesionality. Bilický totiž kromě záchranných prací nehodu také objasnil. 

Archivní snímek z místa neštěstí v Bohosudově, který dokládá, že po výbuchu nezbylo z tanku T-72 téměř nic.

Sověti se chystali k odjezdu z Československa, vojenskou techniku měli zaparkovanou, natankovanou a naloženou municí v obří garáži. Tanky se vytápěly takzvanými bufíky, neboli nezávislými topeními, která ohřívala vodu, olej i vzduch v tanku. Jeden z vojáků patrně zvenčí hodil na bufík své mokré oblečení, aby je usušil. To se od bufíku nasáklo naftou, vzňalo a tank začal hořet. Bohužel, řidič předtím vypnul v tanku elektrický akumulátor, snad aby baterii šetřil. 

„Tenkrát byla v tancích freonová hasicí zařízení. Freon totiž vytvoří nehořlavé prostředí bez kyslíku. Požár by tedy zhasl. Ale tank neměl elektřinu a čidla na zvýšení teploty nefungovala. To byla ta fatální lidská chyba,“ popisuje Václav Bilický. 

V tanku explodovala jedna ze střel

Ostatní vojáci prokázali velkou duchapřítomnost, neboť v předtuše toho, co by výbuch municí naloženého tanku v garážích plných stejně naložených tanků způsobil, vytáhli hořící tank vyprošťovacím vozidlem na nádvoří. Tam jej hasili vodou i pískem. 

V tanku po chvíli explodovala jedna ze střel, která utrhla přívodní hadičku od bufíku a nafta ještě víc proudila všude kolem. Tank se přehřál natolik, že dělostřelecký granát uvnitř detonoval. To iniciovalo k explozi veškerý střelný prach v tankové munici, tedy asi 240 kilogramů. „Mocnost detonace tank i lidi okolo doslova roztrhala,“ dodal Bilický. 

Sám se nepovažuje za hrdinu. Za hrdiny pyrotechnik pokládá samotné vojáky. Už tím, že hořící tank vytáhli z garáží, zabránili strašlivější explozi dalších tun munice. „Zaplatili tu nejstrašlivější cenu,“ uzavírá major ve výslužbě.

  • Nejčtenější

Zásah NCOZ v Liberci. Policisté vyšetřují politiky i společnost Syner

9. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  17:04

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují v Liberci v historické...

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v korupční kauze

11. dubna 2024  9:08,  aktualizováno  16:33

Soud v Liberci uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí. Jde o Lukáše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

Dvě stě startů za Liberec. Obránce Mikula nahání klubové legendy

16. dubna 2024  7:51

Na sobotní zápas v Českých Budějovicích, kde jeho tým prohrál 2:3 a zkomplikoval si boj o elitní...

Vedení Liberce vypovědělo koaliční smlouvu ODS, obviněný náměstek rezignoval

15. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  20:54

Liberci už vládnou jen tři strany místo čtyř. Starostové pro Liberecký kraj společně s ANO a Českou...

Volejbalové Šelmy ovládly první finále extraligy, série míří do Liberce

15. dubna 2024  20:34

Šelmy Brno ovládly první finále extraligy nad volejbalistkami Liberce 3:1 po setech 25:17, 25:19,...

Zabijačku jako rituál oželíme, usmál se Saňák. Ze Sigmy cítil sepnutí

15. dubna 2024  17:30

Podruhé fotbalisty Olomouce dovedl k vítězství. Trenér Jiří Saňák si po domácí výhře 1:0 nad...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...