Nemoc se na Liberecku šíří především mezi narkomany, kteří si drogy píchají.

Nemoc se na Liberecku šíří především mezi narkomany, kteří si drogy píchají. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Libereckým krajem se šíří žloutenka typu A, chytit se dá třeba v autobusu

  • 1
Liberecký kraj se potýká s epidemií žloutenky typu A. Region je v rámci celé České republiky druhým nejpostiženějším krajem. Nemoc se na Liberecku šíří především mezi narkomany, kteří si drogy píchají. Přenos se nedaří zastavit a případů dál přibývá.

„Na přenosu se kromě zhoršených hygienických podmínek podílí v komunitě narkomanů i přenos kontaminovanou jehlou nebo roztokem drogy,“ řekla Jana Prattingerová, ředitelka epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Liberci.

Ohrožení jsou ale i ostatní obyvatelé. Platí totiž úměra, že čím víc nemocných v kraji je, tím víc hrozí, že virus získají i další lidé. Nakažení, u kterých se ještě nemoc neprojevila a tudíž nenavštívili lékaře, mohou pracovat jako brigádníci, běžně jezdí veřejnou dopravou. Nemoc pak dál šíří.

U tohoto onemocnění je povinná asi desetidenní izolace na infekčním oddělení. Tento typ žloutenky je zároveň zákeřný tím, že se u někoho nemusí typická žlutá barva kůže vůbec projevit.

Zatímco v roce 2014 zjistili hygienici v celém kraji 26 případů žloutenky typu A, loni jich bylo 91.

V celé zemi bylo loni hlášeno 724 případů žloutenky typu A, což ve statistikách hygieniků značí nemocnost 6,87 lidí na sto tisíc obyvatel. Liberecký kraj to dotáhl na nemocnost 20,7.

Nejhorší je situace na Jablonecku, kde je k dnešnímu dni 69 případů. Většina nakažených je z Jablonce nad Nisou nebo z Rychnova u Jablonce. Epidemie tam začala už loni na sklonku léta.

Hygienici se snažili v okolí nakažených vyhledávat další potenciální nositele viru. Sledovali je pak po dobu nejdelší inkubační doby. Potíž je ale mimo jiné v tom, že se virus šíří už v době, kdy nemocný nemá žádné příznaky.

Pomáhá ochrana pomocí očkování

„V komunitě narkomanů je komplikované dozvědět se pravdu skutečně o všech jejich kontaktech. Určitě byly i takové, o kterých nám nemocní neřekli, protože nebyla vůle,“ zmínila Jana Prattingerová.

Kromě důsledné dodržování hygieny pomáhá také ochrana pomocí očkování. Podle hygieniků může pomoci dokonce tehdy, když se nakažený člověk nechá naočkovat do sedmi dnů po styku s nemocným.

Virová hepatitida typu A se do prostředí dostává formou fekálií. Inkubační doba žloutenky je mezi patnácti a padesáti dny. Zpravidla lidé onemocní kolem třicátého dne od nakažení. Zpočátku je virus přítomen v krvi, později ve stolici. Virus snese teplotu kolem šedesáti stupňů po dobu třiceti minut.