Okolí kina nevyhlíží moc vábně.

Okolí kina nevyhlíží moc vábně. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Polomrtvé kino Varšava může ožít. Umělé dýchání stojí čtyři miliony

  • 2
Varšava, nejstarší kino v Liberci, se probouzí z klinické smrti. Spolek dobrovolníků - resuscitátorů chce do jeho oživení vtáhnout i ostatní Liberečany. Vyhlásil proto sbírku na opravu. Pomoci mohou nejen nostalgici, kteří ve Varšavu prožili mládí, ale i firmy.

S návratem kdysi slavného biografu na výsluní sice pomáhá i město, peníze ale zoufale nestačí. Zatím dokáží pokrýt jen opravu foyer, kde vznikne kavárna. Radnice na ni věnuje 1,1 milionu korun.

Základní oprava kinosálu a dalších interiérů vyjde na více než 4 miliony. Impulzem pro sbírku se stal srpnový festivalu Rozmarné léto. Pořádal jej spolek Zachraňme kino Varšava s podporou města a přilákal stovky diváků.

„Na dobrovolném vstupném se vybralo přes deset tisíc korun, které se použijí na opravu vchodových dveří v kině,“ uvedl Jiří Žid ze spolku Zachraňme kino Varšava.

Spolek si podle něj ověřil, že nultý ročník obyvatelé města přijali a smutný osud Varšavy jim není lhostejný.

„Máme z toho radost, lidé nám už delší dobu posílají peníze. Za poslední rok šlo asi o šedesát tisíc korun,“ konstatoval Žid. „Dalších šedesát tisíc jsme vybrali na dobročinném večeru.“ 

Varšava je libereckým Národním divadlem 21. století

Veřejná sbírka nese název „Rekonstrukce kina Varšava“. Měla by získat peníze na druhou a třetí etapu oprav budovy kina. Jedná se především o opravu sálu.

Opravu potřebuje topení, kanalizace, elektrorozvody i promítací sál, jehož interiér napadly dřevokazné houby.

Číslo transparentního účtu, na který mohou přispěvatelé posílat své dary, je 2400632436/2010.

„Jako se svého času lidé skládali na Národní divadlo, Liberečané se skládají na své poslední městské kino - Varšavu,“ nabídla historickou paralelu předsedkyně spolku Zuzana Koňasová.

Budova ve Frýdlantské ulici patří městu a nachází se ve velmi špatném stavu. Zavřená je šest let. Kinu zlomila vaz dvě nová multikina s mnoha sály a digitální technikou.

Občanská iniciativa by ale mohla Varšavě výrazně pomoci. Dobrovolníci ze spolku například poznali i velký zájem podnikatelů firem, které se zúčastnily dobročinného večeru pro kino Varšava. Chtějí v něm pokračovat.

„Mám pocit, že lidé začínají hledat klidnější klubovou scénu, která v Liberci chybí,“ prohlásil Žid. „Spousta lidí prožila ve Varšavě dětství i mládí a ke kinu má hlubší vztah než k moderním kinosálům.“