Majitelka lékárny své účetní věřila a její práci nekontrolovala (ilustrační foto).

Majitelka lékárny své účetní věřila a její práci nekontrolovala (ilustrační foto). | foto: David Neff, MAFRA

Účetní okradla podnikatelku za deset let o 11 milionů. Platila hypotéku

  • 16
Účetní vysála přes 11 milionů korun z účtu majitelky novoborské lékárny, pro niž pracovala. Podnikatelka přišla na rozsáhlou zpronevěru po dlouhých deseti letech. Obžalovaná účetní Jitka Šindelářová peníze použila podle své výpovědi u soudu na provoz domácnosti.

Splácela hypotéku, nechávala si ale také proplácet tisíce za telefon, pojištění aut nebo účetnická školení.

Účetní hrozí za zpronevěru a podvod až desetileté vězení. Státní zástupce pro ženu v závěrečné řeči požadoval 6,5 roku a přísnou věznici s ostrahou. Žádal také náhradu škody.

"Hlavním důkazem jsou výpisy z účtů, obžalovaná zneužila přístupových kódů k účtům poškozené. Peníze pak převáděla na své konto. Využila také velkého obratu lékárny a předkládala k úhradě i příkazy, které byly pro její potřebu," upozornil krajský státní zástupce Martin Tvrdík.

Jen výběrů z účtů je za deset let několik set. Na peníze majitelky lékárny sáhla účetní poprvé v roce 2001. Tehdy vybrala 1 867 korun.

Poslední krádež je podle obžaloby z 22. prosince 2010. Na svůj účet si tenkrát převedla 85 tisíc korun.

Během měsíce převáděla peníze několikrát. Třeba v říjnu 2008 celkem sedmkrát, dohromady to bylo 200 tisíc korun.

Sedmačtyřicetiletá účetní se před soudem přiznala. Na začátku byla podle svých slov ve finanční tísni.

"Zkusila jsem to jednou a zjistila, že se nic neděje. Dostávala jsem se pak do toho kolotoče, věděla jsem, kam sáhnout," vypověděla obžalovaná žena.

Účetní svého činu lituje, je připravena nahradit škodu

"Lituji toho a teď s odstupem času vidím, jaká to byla chyba. Jsem připravená nahradit škodu," pronesla před trestním senátem Jitka Šindelářová.

"Doznání přichází v době, kdy je jasný skutkový stav a obžalovaná je usvědčená. Je otázka, jakou to má váhu," pronesl státní zástupce v závěrečné řeči k nečekanému přiznání obžalované ženy.

Majitelka lékárny u soudu vypověděla, že lékárna měla velký obrat. Své účetní věřila a její práci nekontrolovala.

Na problém se přišlo až v roce 2010 díky nezaplacené záloze, na kterou upozornil finanční úřad. Číslo finančního úřadu ve výpisu nesouhlasilo. Postupně se přišlo i na ostatní výběry a podvodné transakce.

Trestní oznámení bylo podáno v polovině roku 2011, žena byla obžalována v prosinci 2012. Rozsudek vynese liberecký krajský soud v pondělí.