Ložnice v harrachovské chalupě, kam se o víkendu přesunou ukrajinští uprchlíci.

Ložnice v harrachovské chalupě, kam se o víkendu přesunou ukrajinští uprchlíci. | foto: Liberecký kraj

Uprchlíci se přestěhují ze sněmovní chaty v Harrachově do nedaleké chalupy

  • 71
Ukrajinští uprchlíci, kteří se musejí do konce roku odstěhovat z rekreačního zařízení Kanceláře Poslanecké sněmovny, už mají zajištěné nové bydlení. V neděli se i se svým skromným majetkem přestěhují do asi sto metrů vzdálené chalupy. Třináct uprchlíků, kteří se rozhodli zůstat v Harrachově, chce hlavně bydlet pospolu. To se jim splnilo, i když za to možná zaplatí jistým nepohodlím.

Nové bydlení zajistilo pro uprchlíky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), které se dohodlo s provozovatelem horské chalupy.

„Nevyžadují žádný luxus, nejdůležitější pro ně bylo, aby zůstali pohromadě,“ konstatuje Andrea Fulková, mluvčí Libereckého kraje s tím, že se o víkendu přestěhuje všech třináct lidí, převážně jde o maminky s dětmi.

Rekreační zařízení Sněmovny v Harrachově

Přesun do jiného města nebo dokonce regionu by byl složitý zejména pro ty děti, které už navštěvují zdejší základní školu. Zbylí obyvatelé sněmovní chaty, kteří zde žili od jara, se odstěhovali do Prahy či do Liberce nebo si našli náhradní ubytování ve městě.

V Chalupě Klášter budou mít uprchlíci k dispozici tři čtyřlůžkové pokoje, jeden třílůžkový, několik toalet a sprch, pračku, dvě kuchyňské linky a společenskou místnost.

„Majitelce bude Liberecký kraj proplácet standardní příspěvky 350 korun za osobu na noc, stejně jako je to u všech nestátních ubytovacích zařízení,“ sdělila Jaroslava Benešová, mluvčí krajských hasičů, kteří spravují systém pro evidenci nouzového ubytování. Uprchlíci mohou v horské chalupě zůstat neomezenou dobu, smlouva KACPU s ubytovatelem se nově uzavírá na dobu neurčitou.

„Samozřejmě to záleží na vlastníkovi. Když nebude chtít lidi nadále ubytovávat, podobně jako například nyní sněmovna, tak se musí domluvit nejen s nájemníky, ale i s KACPU, abychom jej vyškrtli ze seznamu ubytovatelů,“ přibližuje Fulková.

S novým ubytováním jsou spokojení

„Včera přímo do Harrachova jela s pracovníkem krajského hasičského záchranného sboru naše ukrajinská koordinátorka, která s uprchlíky hovořila a navštívila s nimi i nově nabízené ubytovací místo,“ líčí hejtman Martin Půta. „Jsem rád, že budou moci zůstat tam, kde mají práci a kde jejich děti chodí do školy,“ dodává.

Odejít ze sněmovní chaty bude pro část uprchlíků těžké. Trapas, míní starosta

Koordinátorka uprchlíky vyslechla, pak se ujistila, že jsou s nabízeným ubytováním spokojení. „Chtěl bych tímto poděkovat majitelce chalupy, která nabídla ubytovací kapacity, a zejména pracovníkům KACPU, kteří tuto nepříjemnou situaci, do které všechny nenadálé a zarážející rozhodnutí sněmovny přivedlo, vyřešili rychle a ke spokojenosti všech,“ shrnuje Půta.

Dvacet uprchlíků bydlelo v rekreačním zařízení Poslanecké sněmovny v Harrachově od jara. Nyní sněmovna požádala o jejich vystěhování, aby mohla začít své prostory opět využívat.

To se nelíbilo například starostovi Harrachova Tomáši Vašíčkovi, kterého pobouřila myšlenka, že uprchlíci budou muset v zimě opustit svůj současný domov jen kvůli rekreantům.