Za hodinu zaplatí řidiči pět korun, za celý den dvacet korun (ilustrační snímek).

Za hodinu zaplatí řidiči pět korun, za celý den dvacet korun (ilustrační snímek). | foto: Radek Kalhous, MAFRA

V Turnově přibudou parkovací místa, zaplatit půjdou i pomocí SMS

  • 2
Další desítky placených parkovacích míst se objeví ještě letos v Turnově. Radnice je vymezila v ulici Nádražní, Studentské a v prostoru před Drahstavem. Řidiči tam zajíždějí například kvůli nákupům v obchodech, ale do zálivů v Nádražní ulici dávají svá auta také obyvatelé z okolních domů.

„Parkovné budeme vybírat od osmi do šestnácti hodin. Začneme pravděpodobně v polovině letošního roku. Do Nádražní ulice umístíme pět parkovacích automatů. Jeden stojí osmdesát tisíc korun,“ řekl turnovský starosta Tomáš Hocke. „Za hodinu zaplatí řidiči pět korun, za celý den dvacet korun.“

Ne všichni majitelé aut, kteří bydlí v Nádražní ulici, najdou v blízkosti jiná než placená parkovací místa. Pokud se ale vrátí domů z práce až odpoledne, mají šanci nechat své vozy v Nádražní ulici zadarmo přes noc až do rána.

„Přes den, kdy se bude za parkování v Nádražní ulici platit, mohou lidé odstavit svá auta na sídlišti nebo na parkovišti u nedalekého dopravního terminálu, kam se vejde až pětadvacet aut,“ dodal Hocke. Cílem radnice není vybrat více peněz. Chce především usměrnit parkování na rušné Nádražní ulici.

Placení pomocí SMS ještě letos

Ještě letos umožní město řidičům, aby platili parkování pomocí SMS. V Turnově dostanou lidé nabídku koupit si parkovací kartu na registrační značky ke třem autům. Cenu určila radnice na 3000 korun ročně. Kartu nelze využívat na náměstí Českého ráje. Vyhrazené parkovací místo se dá v Turnově pořídit za 12 000 korun ročně. Turnov převezme od kulturního centra parkoviště vedle Střelnice. Parkovné tam upraví na pět korun za hodinu a dvacet korun za den.

V Turnově je nejdražší parkování na náměstí Českého ráje, kde stojí první hodina 20 korun a každá další hodina 50 korun. Řidiči neplatí ani korunu na velkém záchytném parkovišti u autobusového nádraží, kde jsou stále volná místa. Lidé odtamtud dojdou do centra města za pět minut. Zadarmo zůstane i letos parkoviště u nového zimního stadionu a akvaparku.

„Parkovné bereme jako součást ceny za vstup do akvaparku a na zimní stadion,“ vysvětluje Hocke. V Turnově vybere radnice na placených parkovištích zhruba 2,4 milionu korun.