(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Uzavírka hlavní ulice v Turnově se protáhne, obchodníkům klesají tržby

  • 0
Uzavírka Palackého ulice v Turnově, která vadí nejen řidičům, ale také obchodníkům, se protáhne do konce prázdnin. Rekonstrukce bude ale zcela hotová až v druhé polovině září.

Hlavní a velmi rušnou Palackého ulici spravuje krajská správa silnic. Stavební firma měla v Palackého ulici skončit na začátku srpna.

„Zpoždění vzniklo proto, že obrubníky chodníků a dlažba byly asi o deset centimetrů níž, než by měly,“ říká turnovský starosta Tomáš Hocke.

„Před všemi obchody a domy by se kvůli tomu musel udělat schod. Stavbaři museli odstranit přibližně sto metrů již hotových obrubníků a dlažby. Původně chtěli uzavírku Palackého ulice prodloužit až do konce září, ale nesouhlasili jsme,“ podotýká.

Obchodníkům klesly tržby o polovinu

Palackého ulice vede od Železného mostu přes Jizeru na náměstí Českého ráje. Její rekonstrukce odstartovala v březnu. Uzavřenou ulici objíždějí řidiči po průtahu městem a Soboteckou ulicí.

„Každé prodloužení stavebních prací škodí obchodníkům v Palackého ulici. Některým z nich klesly tržby o více než polovinu,“ tvrdí Hocke.

„My za zpoždění rekonstrukce nemůžeme, ale jako město se snažíme obchodníkům pomoci. Po Turnově jsme rozmístili banery s informacemi pro obyvatele i návštěvníky, že obchody v Palackého ulici zůstaly během rekonstrukce otevřené. Vyzvali jsme je, aby tam nepřestali nakupovat,“ popisuje.

V září se ulice znovu uzavře

Pavel Vaňátko, vedoucí dopravního odboru na turnovské radnici, uvádí, že Palackého ulice se otevře v obou směrech 3. září. V některých úsecích se ovšem zúží do jednoho pruhu.

„Řidiči budou jezdit po spodních vrstvách asfaltu,“ podotýká Vaňátko. „Konečnou hladkou vrstvu asfaltu položí stavbaři od devatenáctého do dvacátého třetího září, což si znovu vyžádá úplnou uzavírku Palackého ulice,“ dodává.

Palackého ulice měla až do letošní rekonstrukce dlážděný povrch. Hlavně nákladní auta na něm dělala velký hluk a lidé v domech cítili také slabé otřesy. Nový povrch na Palackého ulici vznikne z takzvaného tichého asfaltu.