ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kubišovou utnulo protivládní vysílání, Turnov hledá rozhlasového narušitele

  • 76
Neznámý ‚pirát‘ přerušil v úterý vysílání městského rozhlasu v Turnově. Zpěv Marty Kubišové z amplionů po pár sekundách nahradil vlastním projevem, ve kterém nabádal obyvatele města, aby vyrazili do Prahy demonstrovat proti vládě. Starosta nyní zvažuje, že na neznámého piráta podá trestní oznámení.

Turnov se v úterý 17. listopadu připojil k připomínce Dne boje za svobodu a demokracii. Z městského rozhlasu proto v 17:11 začala hrát píseň Modlitba pro Martu od Marty Kubišové, která současně zaznívala i v ostatních městech. 

Po pár sekundách se však píseň přerušila a mužský hlas vyzýval občany, aby se připojili k protivládní demonstraci, která je naplánovaná na 26. června 2021 v Praze. 

Ve vysílání zaznělo například: (...) vyhlašuje zahájení celonárodního odporu a neposlušnosti vůči vládě a politikům, kteří rozkradli a zadlužili naši zemi. Akce celonárodního odporu budou oznámeny dne 26. června ve 14:00 na Václavském a Staroměstském náměstí v Praze. Podpořte policii České republiky, aby na základě trestního oznámení za vlastizradu mohla zahájit stíhání členů vlády i prezidenta, zabránit politikům ve vytunelování a rozkradení zbytků národního bohatství. Celonárodní odpor začíná 26. června ve 14 hodin na Václavském a Staroměstském náměstí.

V Praze přehlušili demonstranti píseň Modlitba pro Martu:

Radnice však s touto vsuvkou nemá nic společného a s výzvou nesouhlasí. „Naším záměrem bylo pouze připojit se k ostatním městům s písní Modlitba pro Martu,“ říká starosta Turnova Tomáš Hocke. 

Vedení města nyní zjišťuje, jakým způsobem se do systému mužský hlas naboural, a kdo za tím stojí. „Nikdy se nám nic podobného nestalo. Ani jsem nepočítal, že něco takového lze udělat,“ zmiňuje Hocke. 

Reproduktory město nevyužívá jako běžný rozhlas. Sloužit mají především k varování před blížícím se nebezpečím. „Funguje bezdrátově, a tak se nám do něj nejspíš někdo naboural.“

Původní vysílání v 17 hodin a 11 minut mělo na starost krizové řízení města. Ze sabotáže však starosta nikoho nepodezírá.

„Budeme celou záležitost prošetřovat, případně podáme trestní oznámení a učiníme potřebné kroky, aby se taková situace již neopakovala,“ dodal Hocke.