Na Českolipsku zemřeli dva policisté, jejich vůz se srazil s kamionem

  • 191
Tragicky začal týden po Vánocích na silnicích Libereckého kraje. Na hlavním tahu mezi obcemi Obora na Českolipsku a Bělou pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se srazil nákladní vůz s policejní dodávkou pro přepravu osob. Dva policisté z osobního auta zemřeli.

„Jeden těžce zraněný muž byl pak převezen vrtulníkem do liberecké nemocnice,“ dodala mluvčí krajských záchranářů Lenka Moravcová. I v tomto případě jde o příslušníka policie, který jel v osobním mikrobusu. Řidič kamionu je zraněn lehce.

Při srážce zahynul šestapadesátiletý kriminalista a jednatřicetiletý příslušník uniformované policie. Na liberecké traumatologii leží jejich osmadvacetiletý kolega.

„Všichni tři policisté byli z Královéhradeckého kraje, plnili tu služební úkoly,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová s tím, že policisté jeli ve služebním voze Volkswagen Transporter.

„Policisté jeli na hraniční přechod Petrovice převzít od německých kolegů pro účely trestního řízení osobu, na kterou byl vydán evropský zatýkací rozkaz,“ doplnila Sochorová.

Příčiny a okolnosti dopravní nehody se vyšetřují. Celou věc si na místě převzali pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Tragická nehoda se stala po osmé hodině ráno na silnici číslo 38. Silnice byla přes čtyři hodiny uzavřena. Provoz se na ní obnovil až po poledni. Na místě zasahovaly všechny záchranné složky.

Na Českolipsku to byl v posledních týdnech již druhý smrtelný dopravní střet. V sobotu před Vánocemi se kolem půlnoci policejní hlídka v obci Stružnice vydala za autem, které kolem ní projelo ve vysoké rychlosti.

Chvíli na to ale pronásledovaný muž havaroval. Auto několikrát otočil na střechu a protože nebyl připoutaný, vyletěl ven. Zraněním na místě podlehl (více o této nehodě čtěte zde).

Naposledy při vážné nehodě zahynula policistka poblíž Kostelce nad Labem na Mělnicku, když se snažila zastavit prchajícího zdrogovaného řidiče se zákazem řízení. Ten ji autem srazil a v nemocnici později zemřela. 

Výběr z dopravních nehod s úmrtím policistů

21. dubna 2003 - Nehoda stála život policistu v Praze 8, který se vracel ze služby. Před sjezdem k Březiněvsi do jeho wartburgu narazil vůz Opel Omega. Wartburg se vznítil a muž v něm uhořel.
26. srpna 2003 - Šumperský policejní ředitel František Záhora zahynul při dopravní nehodě u Želechovic na Olomoucku. Cestou do zaměstnání narazil služebním vozem do zdi.
29. srpna 2003 - Smrtí policisty skončila nehoda nedaleko hraničního přechodu Studánky na Českokrumlovsku. Policista na motocyklu doprovázel autobus s cyklisty, kteří mířili na start závodu do Českých Budějovic, a srazil se s dodávkou.
4. října 2003 - V Českém Těšíně na Karvinsku při srážce s opilým řidičem mercedesu zemřeli tři policisté. Policejní vozidlo letělo vzduchem 30 metrů, než narazilo do stromu.
5. září 2004 - Ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku srazil a usmrtil policistu při provádění silniční kontroly opilý řidič. Z místa nehody ujel.
1. října 2004 - Tři lidské životy, z toho dvou policistů, si vyžádala nehoda, která se odehrála v Prostějově. Zahynuli dva členové policejní hlídky a řidič, který nehodu zavinil.
28. září 2005 - Silně opilý řidič Škody Felicie usmrtil v Ostravě-Nové Vsi policistu, jenž mu dával znamení, aby zastavil.
6. května 2007 - V Markovicích na Chrudimsku havarovalo policejní auto. Při nehodě zahynuli dva policisté, jejichž vůz narazil do mostu.
1. srpna 2007 - Policista zemřel na místě spolujezdce při nehodě služebního vozu na Tachovsku. Další tři policisté byli zraněni.
12. června 2011 - Čtyři lidé zahynuli u Hluboké nad Vltavou, kde se srazil policejní vůz s osobním autem. Nehodu nepřežili dva policisté, eskortovaný muž a také devatenáctiletý muž z druhého auta.
2. května 2014 - Muž pod vlivem drog a se zákazem řízení autem smrtelně zranil policistku nedaleko Kostelce nad Labem na Mělnicku. Policie řidiče pronásledovala a chtěla jej zastavit.

Zdroj: ČTK