Za bití a týrání přítelkyně dostal MMA zápasník Penz tři a půl roku vězení

  • 31
Za bití a týrání své družky poslal soud na tři a půl roku za mříže bývalého zápasníka MMA Tomáše Penze. Podle verdiktu soudu se dopustil pěti trestných činů. Napadené ženě musí také zaplatit za nemajetkovou újmu 94 tisíce korun.

Než se Penz přihlásil policii a soud jej dopravil do vazby, uprchl za pomoci lana z libereckého bytu a několik dní byl na útěku.

Vyhlášení rozsudku provázela nezvykle silná bezpečnostní opatření. Penze v soudní síni hlídalo šest členů vězeňské služby v kuklách a se samopaly. Penz byl v době svého útěku v policejních databázích označen jako nebezpečný. Verdiktu z lavic pro veřejnost přihlíželo několik urostlých mužů.

Obžalovanému hrozilo za týrání osoby ve společném obydlí, vydírání, ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví až osm let vězení. Soudní senát mu vyměřil úhrnný trest a poslal jej do věznice s ostrahou. „Dokazování bylo velmi podrobné. Dospěli jsme k závěru, že se obžalovaný skutků dopustil,“ odůvodnila rozsudek předsedkyně senátu Blanka Škrétová.

Rozsudek ještě není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, jestli se odvolají.

Nic jsem neudělal, hájil se zápasník

Pětatřicetiletý Penz se nepřiznal a tvrdí, že se ničeho nedopustil. Odmítl, že by s poškozenou sedmadvacetiletou dívkou žil. Soudkyně připomněla, že v době spáchání skutku byl v podmínce. Soud Penze dříve potrestal za maření výkonu úředního rozhodnutí o vykázání a loupež.

Státní zástupce požadoval, aby soud Penze poslal do vězení na čtyři roky. Nerozuměl tomu, proč soud jím navržený trest snížil. „Pokud tu navíc nejsou žádné polehčující okolnosti. U poškozené se vyskytl syndrom týrané ženy. Ze strany obžalovaného šlo o závažné násilné jednání,“ řekl státní zástupce Bedřich Skalický. 

Žena vážila méně než padesát kilogramů. Penz je naproti tomu vysportovaný urostlý zápasník.

Obžaloba mimo jiné hovoří o tom, že Penz dívku od července 2017 do 8. března 2019 v bytě Zeleném Údolí soustavně a opakovaně fyzicky napadal. „Docházelo k tomu nejméně pětkrát měsíčně. Šlo o údery rukou i kopance do různých částí těla. Poškozenou také zalehával na zemi tělem, přičemž jí sprostě nadával, urážel ji a vyhrožoval jí i usmrcením. Také ji ponižoval a psychicky týral. Jeho jednání gradovalo,“ zaznělo v rozsudku.

Kvůli svému stavu nemohla žena vypovídat

Žena třikrát vyhledala lékaře. Měla podlitiny na různých částech těla. Při útoku ze 14. dubna loňského roku se případem začala zabývat policie. Napadená žena nebyla v nemocnici několik dní schopná kvůli zdravotnímu stavu vypovídat.

Při čtené výpovědi popsala svědkyně napadení z loňského dubna. „Vzbudil mě rámus. Penz bouchal do nábytku. Viděla jsem pak, že dveře byly od krve,“ četla soudkyně výpověď svědkyně.

Soudní znalec, psychiatr Lumír Tauš, u soudu stvrdil, že žena jevila známky týrané osoby a domácího násilí. Zjistil u ní posttraumatickou stresovou poruchu. Projevuje se hubnutím, úzkostí, depresí nebo poklesem sebevědomí. „Došlo k tomu kvůli opakovanému fyzickému napadání,“ řekl znalec Tauš.

Za poslední čtyři roky řešili krajští policisté 65 případů týrání osoby žijící ve společném obydlí. Loni do půli listopadu registrovali 15 případů. Objasnili jich 12. Čtrnáct skutků spáchali muži, jeden žena.

Část skutků napadení vůbec neohlásí. Většina případů domácího násilí pak nedosáhne intenzity trestného činu, policisté ale mohou agresora na deset dní vykázat z bytu. „Ročně je v kraji průměrně osmdesát vykázání,“ řekl před časem ředitel krajského Centra intervenčních a psychosociálních služeb Ivo Brát.