Lípa z Tatobit na Semilsku se stala vicemiss mezi evropskými stromy

  • 1
Tisíciletá lípa z Tatobit na Semilsku se stala druhým nejkrásnějším stromem Evropy. Zástupci vesničky v Českém ráji si dnes převzali ocenění přímo v Bruselu. Hlasování o Evropský strom roku 2016 probíhalo na internetu po celý únor, účastnilo se ho téměř 230 tisíc lidí z patnácti zemí.

„Jsme nesmírně šťastní, že jsme se dostali až sem, ale i kdyby se naše lípa vůbec neumístila, pro nás je nejkrásnější strom Evropy už dávno,“ řekla starostka obce Tatobity Lenka Malá.

Mohutný strom starý 650 let se dostal do evropské soutěže jako loňský vítěz národní ankety Strom roku, pořádané Nadací Partnerství. Na stříbrnou příčku jej v evropské soutěži vyneslo více než 43 tisíc internetových hlasů a stal se tak nejúspěšnějším českým stromem v šestileté historii soutěže.

Lepší byl už jen dub z maďarské obce Bátaszék, který dostal téměř 73 tisíc hlasů. Na třetím místě skončila hrušeň z Bošáci na západním Slovensku.

Lípa je ve znaku obce

Tatobitští jsou na svou lípu, pod kterou mohli odpočívat třeba husité, když v roce 1420 táhli Pojizeřím, náležitě hrdí. Mají ji ve znaku i na vlajce, složili o ní píseň, hrají divadlo, scházejí se u ní, pořádají tam slavnosti i randí. Místní tvrdí, že právě díky prostorné dutině v kmeni se Tatobity v minulosti rozrostly o několik dětí.

Podle pověsti je do stromu zakletá duše milenců Kiliána a Hedviky, kteří ji zasadili a když ji chtěli dřevorubci porazit, zastavil je dunivý příkaz ducha stromu.

Před více než 90 lety obezdil lípu mládenecký spolek Svoboda a vystavěl kolem ní železný plot. V roce 1956 do lípy udeřil blesk a část odřízl. Zůstalo torzo s obvodem téměř devět a půl metru. Místní řemeslník ho zpevnil obručemi, ale odlomené větve ležely na zemi, dokud neztrouchnivěly. Lidé se totiž báli je spálit, aby na sebe nepřivolali neštěstí.

Strom je ve skvělé kondici

Podle odborníků je dnes lípa ve výborné kondici. „Sbírám její obrázky. Mám jich spoustu - od roku 1900 až do současnosti a musím říci, že je pořád mohutnější, košatější a krásnější,“ dodala pyšně starostka.

Nadace Partnerství už odstartovala letošní národní soutěž, lidé mohou až do 30. dubna nominovat své favority. Vítěz dostane tradičně peníze na ošetření stromu. Ty získaly i Tatobity.

„Sami lípě dlouhodobě věnujeme zvláštní péči. Každé tři roky ji specializovaná firma prohlédne, zjistí, v jaké je kondici, udělá zdravotní prořezávku, stmelí větve, vymazává praskliny,“ vypočítala Malá. „Za peníze od Partnerství vysázíme lipovou alej kolem bývalé Císařské cesty,“ doplnila starostka.