Krátce po technoparty zůstaly v lese odpadky, ty však pořadatelé akce později uklidili.

Krátce po technoparty zůstaly v lese odpadky, ty však pořadatelé akce později uklidili. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Odpadky i výkaly z lesa pořadatelé uklidili, pokuta za technoparty nepadla

  • 11
Kvůli odpadkům po květnové technoparty u Mníšku pokuta nepadne. Pořadatelé totiž louku a přilehlý les uklidili, a tak úřady zatím od sankcí upustily

„Odpadky sice účastníci akce odhodili, ale louku a přilehlý les krátce nato uklidili. V místě je dokonce větší pořádek než před akcí. Tuto záležitost jsme proto uzavřeli,“ přiblížil Jaroslav Rašín, vedoucí odboru životního prostředí libereckého magistrátu.

Na akci konanou na přelomu dubna a května přijelo na sedm tisíc lidí. Účastníci měli k dispozici jen asi sedm toalet a v lese tak nenechávali pouze odpadky.

„Teknaři“ porušili i zákon rozděláváním ohňů v lese a ve vzdálenosti do padesáti metrů od lesa. Odbor životního prostředí proto předvolává pořadatele. Úředníci po skončení akce napočítali asi desítku ohnišť.

„Snažíme se zjistit konkrétní pachatele. Pokud se ale nedozvíme jména, nebudeme moci nikoho pokutovat a záležitost odložíme,“ nastínil Rašín.

Ochránci přírody během akce upozorňovali na to, že akce tvrdě dolehne na zvířata.

„Akce bude mít fatální dopad na hnízdící ptáky. Je to setrvalý hluk, který tam do té doby nebyl. Ptáci opouštějí hnízda, pokud jsou takto rušeni,“ upozornil například ornitolog Severočeského muzea v Liberci Martin Pudil.

Odbor životního prostředí ale porušení zákona o myslivosti a zákona o ochraně přírody a krajiny kvůli rušení volně žijící zvěře a chráněných živočichů nezjistil.

„Za sebe musím říci, že akce vůbec neměla devastující následky, jak se prezentovalo. Dopady na přírodní prostředí jsou nulové,“ dodal Rašín.