Za Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou TUL převzaly diplomy Lucie Houšková a Zuzana Al-Chalabi. | foto: Jaroslav Tomášek, TL

Rektor ocenil studenty liberecké univerzity, pomohli v boji s covidem

  • 2
Stovky studentů Technické univerzity v Liberci nečekaly na výzvu státu ani vedení školy a rychle se zapojily tam, kde bylo v době pandemie nejvíce třeba. Za jejich dobrovolné nasazení a nezištnou pomoc jim nyní oficiálně poděkoval rektor.

„Často nastoupili po boku profesionálů do první linie a obstáli tam na výbornou. Jako rektor, ale i jako občan této země jim za to děkuji. Na památku jejich pomoci naší společnosti jsme jim spolu s děkany předali diplom s poděkováním,“ informoval rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

Poslední dva roky, které v České republice, ale i ve světě rezonují společností jako období koronavirové pandemie, stovky studentů a studentek univerzity dobrovolně pomáhaly na mnoha místech – s ohledem na své zaměření a odbornost.

Někteří jezdili s mobilním zdravotnickým týmem testovat obyvatele, jiní působili přímo ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory i v dětských domovech.

Další asistovali ve školských zařízeních či pomáhali krajským hygienikům s trasováním covidových pacientů.

„Studijní povinnosti museli plnit nadále, jen se jim přesunuly do online prostředí. K tomu čelili potížím s organizací svého studia, kdy nemohli ani vstoupit na univerzitní půdu,“ řekl na slavnostním akademickém obřadu prorektor Pavel Satrapa.

Zdůraznil, že studenti nelehkou situaci zvládli na jedničku. „Jsme na ně hrdí a máme z nich radost,“ dodal.

Za zmírnění následků pandemie nejčastěji bojovali studenti z fakulty zdravotnických studií a fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické. Někteří z nich už své studium na univerzitě dokončili.

„Proto vedení zvolilo symbolické poděkování skrze zástupce studentek a studentů těchto dvou fakult, i když se do pomoci v době pandemie zapojili studenti ze všech fakult,“ uvedl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Ocenění studentů proběhlo na slavnostním obřadu Dies Academicus, které se stane tradičním setkáním pořádaným na začátku akademického roku. „Příští rok ho spojíme s oslavami 70 let od založení liberecké univerzity,“ sdělil Pirkl.