Hodinky obohatí znovu otevřenou prohlídkovou trasu Zlatý poklad, kde dominuje...

Hodinky obohatí znovu otevřenou prohlídkovou trasu Zlatý poklad, kde dominuje čtrnáct šperků a plastik turnovského rodáka Františka Khynla. | foto: Zámek Sychrov

Sychrov sází na ohmatané peklo, medvěd v Zákupech oslaví čtvrtstoletí

  • 0
Modlitební hodinky, které nejsou ukazatelem času, nýbrž knihou, se stanou již brzy středem obdivu návštěvníků zámku Sychrov. Od dubna obohatí znovu otevřenou prohlídkovou trasu Zlatý poklad, kde dominuje čtrnáct šperků a plastik turnovského rodáka Františka Khynla.

Vznikly z drahých kovů a jejich hodnotu odhadují znalci na desítky milionů korun. Modlitební hodinky mají nicméně také obrovskou cenu.

„Pocházejí z roku 1408 a na Sychrově jsou nejstarší knihou,“ říká Miloš Kadlec, ředitel Národního památkového ústavu v Libereckém kraji.  Ručně psané a kolorované Modlitební hodinky obsahují iluminace - tedy obrázky.

„Jak jsme zjistili, lidé ohmatali v sychrovských Modlitebních hodinkách nejvíce iluminace s výjevy z pekla,“ upozorňuje Kadlec. „Z toho vyplývá, že už ve středověku je velmi zajímalo, co se tam děje.“

Modlitební hodinky byly ve středověku nejrozšířenějším rukopisem. Nalézají se v nich opakované modlitby pro různý denní čas či pro svátky. Malby a iluminace v Modlitebních hodinkách neměly v období pozdní gotiky konkurenci v žádných jiných knihách.

Templářský palác i byt nadlesního

Bezděz se otevře pro turisty v pátek 30. března. Novinku ovšem chystá až na červen, odkdy bude přístupný Templářský palác na druhém hradním nádvoří. Návštěvníky tam zaujmou archeologické nálezy a také popis toho, jak se odehrávala záchrana klenebního systému Templářského paláce a jeho zastřešení.

Na zámku v Zákupech připomenou letos dobu, kdy po první světové válce připadl císařský zámek československému státu.

Sloužil tehdy jako sídlo státních lesů. V listopadu kastelán turistům poprvé ukáže, jak vypadal prvorepublikový byt nadlesního. Což tenkrát byl opravdu pan někdo.

„Do prostoru budoucího bytu nadlesního se ale turisté dostanou již od čtvrtka 29. března až do Velikonočního pondělí,“ prozradila Lucie Bidlasová, krajská mluvčí památkářů.

Medoušek oslaví čtvrtstoletí

V Zákupech se na letošní rok chystá také jedna velká party. Medvěd Medoušek, obývající zámecký příkop, oslaví pětadvacáté narozeniny.

Grabštejn, na který chodí nejméně turistů ze všech osmi státních hradů a zámků v Libereckém kraji, se pokusí zvýšit návštěvnost s pomocí nové prohlídkové trasy. Jmenuje se Veterinární muzeum a odkazuje na nedalekou armádní kynologickou základnu.

Zdejší psi a jejich páni se proslavili nejen v tuzemsku, ale také na zahraničních misích. Na osm státních hradů a zámků na území Libereckého kraje zavítalo loni 462 tisíc lidí. Průměr v posledních letech činil 425 tisíc.

„Řada památek se stává kulturními centry a těší mě, že se hrady a zámky zařadily mezi místa, kde lidé stráví i celý den, nikoliv pouze čas vymezený jednou prohlídkou,“ prohlašuje Kadlec.