Střední polohy severních Čech mají podle studie trpět suchem a horkem. (Ilustrační snímek)

Střední polohy severních Čech mají podle studie trpět suchem a horkem. (Ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Výpadky elektřiny i lyžaři bez sněhu. Ekolog věští kraji chmurné časy

  • 32
Jak bude vypadat podnebí v severních Čechách za 35 let? Na to hledal odpověď ekolog Viktor Třebický. Pro několik měst v kraji vytvořil studii, která varuje před dramatickými změnami klimatu. V odborných kruzích tím ale vyvolal pozdvižení. Klimatologové jeho předpovědi označili za poplašné zprávy.

„Kanalizace bude častěji zahlcená přívalovým deštěm. Mírný potok Šporka se rozlije do města přes regulaci. Během dne se častěji změní teplota o 10 či více stupňů, námraza přeruší proud a polámou se stromy, prudký vítr strhne elektrická vedení a střechy,“ stojí v Třebického studii pro Nový Bor, která se objevila na webových stránkách města.

„Potkají nás častější havárie důležité infrastruktury či průmyslových provozů. Výpadek elektřiny v důsledku prudkého vichru se stane pravidlem spíše než zcela mimořádnou událostí. S brutálními následky pro nepřetržité provozy jako jsou sklárny,“ píše dále studie Třebického, ekologa z neziskové organizace CI2.  

Opravdu se počasí v roce 2050 tak šíleně změní? Autor studie si myslí, že ano. Vychází ze složitých vědeckých scénářů vývoje klimatu, které modelují, jak se bude klima vyvíjet při zachování současných trendů.

„Liberecký kraj bude mít méně dní se sněhovou pokrývkou a teplotami pod bodem mrazu, což dopadne například na milovníky běžkování v Jizerských horách. Nesmíme zapomenout, že změna klimatu ovlivní významně i zemědělství, lesnictví a další sektory. Jehličnaté stromy ve středních polohách budou trpět suchem, ale naopak možná budeme moci v Liberci pěstovat broskve či meruňky,“ říká Třebický.

Třebického analýzy jsou nadnesené, míní klimatolog

Redakcí MF DNES oslovení klimatologové však Třebického analýzy považují za velmi nadnesené a nelíbí se jim způsob prezentace, kdy se zveřejnily pouze dramatické scénáře. Ty ale podle nich nenastanou.

„Informace z webových stránek Nového Boru je silně alarmistická a zbytečně lidi děsí. Všechny jevy, které jsou tam uvedeny, se děly i v minulosti a mohou se stát i dnes. To není nic nového. Spíše je to otázka četnosti výskytu a intenzity, každopádně to i v budoucnosti budou jevy výjimečné a rozhodně takhle nebude vypadat převládající stav,“ míní Ladislav Metelka, klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Stejný názor má i klimatolog Tomáš Halenka z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „S názory pana Třebického lze souhlasit v obecné rovině. Většina jeho předpovědí je ale vylíčena velmi dramaticky a značně nadsazeně, jako by se snad mělo jednat o každodenní jevy. To je strašení,“ myslí si Halenka.

Sám autor si za studií stojí. Za to, že česká společnost je vůči globálnímu oteplování skeptická, viní exprezidenta Václava Klause.

Rok 2014 byl nejteplejší v historii

„Důkazy přitom dostáváme každý den. Stačí jim naslouchat. Nedávno vyšla zpráva, že rok 2014 byl nejteplejší v historii měření. A 14 z 15 nejteplejších let jsme zaznamenali po roce 2000. Ještě dnešní mladá generace velmi pravděpodobně zažije Alpy bez ledovců, konec letního lyžování a Arktidu bez ledního příkrovu. Což mimochodem velmi potěší Putinovo Rusko, protože získá přístup k obrovským zásobám nerostných surovin na vysokém severu,“ argumentuje Třebický.

Klimatologové však oponují, že změny vylíčené v jeho studii se dějí již dnes a nikdo se nad nimi nepozastavuje.

„Pokud informace vhodně poskládáte, pak vypadají hrůzostrašně, ale většinou není důvod k panice. Předložená předpověď pro rok 2050 není totiž nijak výjimečná. Povodně se vyskytují už dnes, teplota se během dne mění o 10 a více stupňů zcela běžně, vítr sem tam páchá škody a počasí může způsobit i výpadky v dodávkách elektřiny i jiných služeb. Aktuální scénáře vývoje klimatu v ČR nám ani pro polovinu století neukazují, že by se tyto nepříznivé jevy měly vyskytovat každoročně nebo dokonce najednou,“ reaguje Radim Tolasz, klimatolog Českého hydrometeorologického úřadu a český zástupce v Mezivládním panelu pro změny klimatu.