Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V libereckém bytě našli střelivo, obyvatele paneláku museli evakuovat

  • 8
Po celý den se dvacítka lidí nemůže vrátit do svých bytů v jednom z domů na sídlišti Staré Pavlovice v Liberci. Policie totiž ve čtvrtek přišla na to, že jeden obyvatel u sebe v bytě přechovává větší množství střeliva. Nařídila tak evakuaci sousedů do doby, než nebezpečný materiál zajistí.

Policisté přijali oznámení ve čtvrtek v půl páté odpoledne. „Na místě zjistili, že se v bytě nachází větší množství střeliva. Vyžádali si proto policejního pyrotechnika z Teplic. Následně bylo kolem osmé hodiny večer rozhodnuto o evakuaci více než dvou desítek osob z panelového domu,“ uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Jednalo se o obyvatele bytů nacházejících se v bezprostředním okolí bytu, kde došlo k zajištění střeliva. „Bezprostřední nebezpečí nehrozilo. Je to z důvodu prevence, kdyby se něco stalo při manipulaci se střelivem,“ uvedla Šrýtrová.

Policisté měli k dispozici i policejního psovoda se služebním psem speciálně vycvičeným na vyhledávání výbušnin.

Hasiči poskytli evakuační autobus

Při evakuaci osob asistovali policistům krajští hasiči, kteří na místo poskytli i evakuační autobus.

Pyrotechnici jsou i v pátek stále na místě, jelikož je potřeba zabezpečit střelivo. „Evakuované občany průběžně vyrozumíváme o aktuálním stavu na místě,“ dodala Šrýtrová.

Část zajištěného střeliva musela být policejním pyrotechnikem bezodkladně zlikvidována z důvodu nevhodnosti delšího převozu. Část střeliva bude dále podrobena odborné expertize.

Policie v případu zatím nikoho neobvinila, vyšetřovatel už ale zahájil úkony pro podezření z nedovoleného ozbrojování. Trestní sazba za tento skutek je až pět let.