Při jednom z ročníku akce Syner školám soutěžil na liberecké ZŠ Dobiášova i...

Při jednom z ročníku akce Syner školám soutěžil na liberecké ZŠ Dobiášova i populární herec a bavič Martin Dejdar. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Obří akce pro školáky po deseti letech končí. Nebyl zájem, tvrdí Syner

  • 0
Po deseti letech skončila v Liberci populární dvoudenní soutěž Syner školám. Každý rok v ní bojovalo o úžasné ceny kolem pěti set dívek a chlapců. Stavební firma tvrdí, že její partneři už nemají o oblíbenou akci adekvátní zájem.

"Děti se na soutěž Syner školám vždycky těšily a byly z ní uchváceny," řekl ředitel Základní školy Ještědská Lukáš Houda. "Hodně se snažily, aby se dostaly do družstev, která nás reprezentovala." Ještědská vyhrála poslední, loňský ročník soutěže.

Syner jako generální partner vložil v uplynulých deseti letech do grandiózní sportovně-vědomostní soutěže přes pět milionů korun. A proč s ní skončil? "Neviděli jsme adekvátní zájem na pokračování v projektu," prohlásil mluvčí Syneru Ondřej Paclt. "Pořadatelem soutěže byla po celou dobu Základní škola Dobiášova a vyhlašovalo ji město Liberec."

Škola i radnice však tvrdí, že velmi stály i o jedenáctý ročník soutěže. "Je nesmysl vymlouvat se, že Syner školám končí kvůli našemu nezájmu," uvedl ředitel školy Dobiášova Ivo Svatoš. "Všem se soutěž líbila a byla radost pohledět na nadšené děti."

Svatoš sice Pacltovu argumentu nerozumí, ale dodává, že si Syner za deset let dlouhou podporu soutěže zaslouží velké uznání. "První škola vyhrávala padesát tisíc korun a i poslední dostávala pět tisíc korun," konstatoval Svatoš. "Nejlepší děti odcházely domů s krásnými cenami. Byli bychom proti sobě, kdybychom o soutěž Syner školám ztratili zájem."

Důvod pro skončení akce neznáme, zní z radnice

Ani náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům) nepotvrdil Pacltovo vysvětlení. "Důvod pro ukončení akce neznáme. Vina ale rozhodně neleží na městě," upozornil Svoboda.

"Jak jsem sám viděl, všechny žáky sportovní klání moc bavilo a soutěž mívala příjemnou atmosféru. I když se akce Syner školám původně plánovala jenom na pět let, byla by škoda, kdyby měla úplně skončit."

Podle Svobody soutěž děti motivovala ke sportu a k pohybu. "To je v dnešní době, kdy školáci vysedávají už od útlého věku u počítačů, velmi důležité," podotkl.

Svatoš se o hrozících problémech dozvěděl letos v lednu. "Jako každý rok jsem zatelefonoval panu Pacltovi a chtěl se s ním pobavit o o dalším ročníku soutěže," řekl Svatoš.

"Uslyšel jsem odpověď, že necítí zájem o její pokračování. Přitom ještě po loňském desátém ročníku nic nenasvědčovalo, že by se soutěž letos neuskutečnila. S městem i se Synerem jsme si navzájem poděkovali a spokojeni se rozešli. Ředitelé ostatních škol o soutěž zájem opravdu neztratili. Naopak je mrzelo, když jsem jim oznámil, že letos nebude."

Zrušení dvoudenní akce Syner školám neudělalo radost ani náměstkyni hejtmana a liberecké zastupitelce Zuzaně Kocumové (Změna).

"Vím, jak těžko se shánějí peníze na podobné soutěže a díkybohu za každý předchozí ročník," řekla Kocumová. "Na druhou stranu nerozumím vysvětlení pana Paclta, že Syner už necítí zájem o akci. Když chci pro děti něco dělat, tak bez ohledu na to, jestli mně někdo dostatečně třese rukou a děkuje."