Dům v Orlí ulici v Liberci vystupuje do silnice. Na místě se nevyhnou dvě...

Dům v Orlí ulici v Liberci vystupuje do silnice. Na místě se nevyhnou dvě protijedoucí auta. Budova pochází z roku 1843, magistrát se ji rozhodl opravit. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Dům trčící do silnice Liberec místo zbourání opraví pro sociální bydlení

  • 18
Liberecká radnice se rozhodla zachránit zchátralý dům v Orlí ulici. Dnes budí oprýskaná několikapodlažní budova vedle základní speciální školy v Orlí v kolemjdoucích spíš hrůzu. Město jí chce dát nový kabát a vnitřek předělat na sociální bydlení.

„Měli jsme dvě možnosti. Buď ten dům zbourat, protože vypadá opravdu strašně, nebo ho zachránit a využít pro obyvatele města. Demolice by nás přišla zhruba na pět milionů, rekonstrukce je spočítaná na třicet pět milionů. Nakonec jsme se rozhodli dům zachovat i přes tu vysokou cenu, protože je na strategickém místě a zhodnotíme tím svůj majetek. Navíc takových domů už v Liberci mnoho není,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník.

Odkazuje tím na historickou hodnotu objektu, který většina Liberečanů zná hlavně proto, že je před ním zúžení a auta tam musí dávat přednost protijedoucím vozidlům. 

„Dům pochází z roku 1843. V té době ještě nebyly žádné urbanistické regulativy, proto také dům takhle vystupuje do vozovky. Jde o jeden z pozůstatků původní zástavby Liberce. Proto má pro nás z historicko-kulturního pohledu cenu. Je dobře, že se ho podaří zachránit. Spolupracovali jsme na tom i s Národním památkovým úřadem,“ zmínil hlavní architekt města Jiří Janďourek.

Na fasádu domu se tak vrátí původní zdobné prvky. Uvnitř pak město počítá s dvanácti sociálními byty. „Sociální bydlení ovšem neznamená byty pro bezdomovce,“ zdůrazňuje náměstek primátora Ivana Langr. 

„Bude tam regulované nájemné a zájemci splní řadu kritérií. Například že mají určitý měsíční příjem, alespoň jeden z rodiny pracuje a podobně. Nájemní smlouvy budou vždy na rok, takže si ohlídáme, kdo tam bude bydlet,“ zmínil.

Radnice teď ještě musí prověřit, jaké dopravní řešení kolem domu zvolí. Buď zachová současný režim, kdy se dává přednost protijedoucím vozům, nebo bude z Orlí ulice jednosměrka.